Скільки солі можна споживати на день дітям та дорослим: дієтолог дав важливі поради

Аватар Сергій Маламура Сергій Маламура
1156
1 голос
Скільки солі можна споживати на день дітям та дорослим: дієтолог дав важливі поради
Сіль. Фото: solena.ua
Дієтолог Олег Швець розповів про шкідливість надмірного вживання солі. Він також дав поради – як зменшити споживання натрію та навів норми солі для дорослих і дітей.

Зменшення споживання солі важливе для здоров'я, особливо для контролю тиску та профілактики серцевих захворювань. Про це у Facebook написав дієтолог Олег Швець. 

Він нагадав, що надмірне вживання солі, основним компонентом якої є натрій, може призводити до підвищення кров'яного тиску. Це також значно збільшує ризик серцевих нападів та інсультів. Водночас, статистика свідчить, що багато українців споживають солі значно більше, ніж рекомендовано.

«Натрій потрібен організму у невеликих кількостях для підтримки балансу рідини в організмі та нормального функціонування клітин, м’язів та нервів.  Надмірне споживання натрію призводить до підвищення кров'яного тиску, що збільшує ризик серцевого нападу (інфаркту) та інсульту», - зазначив дієтолог.

За його словами, першим кроком до зменшення споживання солі є розуміння індивідуальної добової норми. Олег Швець наводить такі рекомендації:

  • дорослі та підлітки від 14 років: не більше 5 г солі на день.
  • діти 9-13 років: до 4 г на день.
  • діти 4-8 років: до 3 г на день.
  • діти 1-3 років: до 2 г на день.

Читайте також: Спалах гепатиту А в Києві: як розпізнати хворобу брудних рук і коли звертатися до лікаря

За словами медика, важливо розуміти, що більшість солі надходить не з сільнички на столі, а з прихованих джерел у продуктах. Такими солоними пастками є перероблене м'ясо, наприклад, ковбаси, сосиски, делікатеси. А також - соуси, заправки, готові приправи, продукти швидкого приготування: локшина, супи в пакетах. 

«Навіть продукти, які не здаються солоними, як хліб, можуть містити значну кількість солі», - зазначив Швець.

За його словами, щоб зменшити споживання солі, варто уважно читати етикетки. При виборі продуктів слід звертати увагу на вміст натрію. Низьким вважається вміст до 0,3 г солі (або 0,12 г натрію) на 100 г продукту. Потрібно шукати маркування «з низьким вмістом солі» або «без додавання солі». Варто також замінювати солоні снеки (чипси, солоні горішки) на несолоні варіанти, фрукти або овочі. 

«Віддавайте перевагу свіжому м'ясу, птиці, рибі замість напівфабрикатів. Обирайте свіжі, заморожені без соусу або консервовані овочі зі зниженим вмістом натрію», - зазначив дієтолог.

Він також рекомендує готувати вдома, контролюючи кількість солі. Її потрібно використовувати менше під час приготування, експериментувати з травами та спеціями (часник, імбир, перець) для посилення смаку. Консервовані продукти потрібно промивати перед вживанням.

«У ресторанах та кафе не соромтеся запитувати про вміст натрію в стравах і просити готувати без додавання солі. Соуси та заправки краще замовляти окремо або відмовлятися від них. Збільште споживання калію», - додав дієтолог.

  • Нагадаємо, британські дієтологи назвали продукти, які можуть бути корисними для кишківника і загального здоров'я. У перелік потрапили квашена капуста, рис та картопля.
  • Людям із діабетом варто уважно стежити за своїм раціоном, адже навіть звичні фрукти можуть спричинити стрибки рівня глюкози. Експерти виділили два найризикованіші плоди, які краще вживати з обережністю або виключити з меню.