Шоколад може бути не просто смачним, а ще й корисним: що вдалося з'ясувати вченим з Великої Британії

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
107
1 голос
Шоколад може бути не просто смачним, а ще й корисним: що вдалося з'ясувати вченим з Великої Британії
Какао та плитка шоколаду. Фото: uzhgorod.net.ua
Вчені з Королівського коледжу Лондона (Велика Британія) з'ясували, що шоколад може сповільнювати старіння на молекулярному рівні, особливо гіркий.

Британські науковці з Королівського коледжу Лондона виявили, що теобромін – природна сполука, яка надає темному шоколаду гіркого смаку – може сповільнювати старіння на молекулярному рівні. 

Вчені давно припускали, що рослинні сполуки можуть змінювати активність генів через епігенетичні мітки на ДНК, які змінюються з віком. Тож, щоб підтвердити цю теорію, команда проаналізувала дані 509 жінок із дослідження TwinsUK та 1160 учасників когорти KORA у Німеччині. Вчені порівнювали рівні різних метаболітів у крові учасників та оцінювали метилювання ДНК – змін в активності генів.

Результати показали: вищий рівень теоброміну в організмі пов'язаний з уповільненим «епігенетичним старінням», що вимірюється спеціальними тестами GrimAge та DNAmTL. 

«Наступний крок – зрозуміти, чи діє теобромін сам по собі або в поєднанні з іншими речовинами», – зазначив провідний автор дослідження Рамі Саад, якого цитує журнал Aging.

Автори дослідження відзначають, що вплив теоброміну може бути частково пов'язаний з іншими компонентами какао, наприклад, поліфенолами, а також способом життя учасників. Позитивний ефект сполуки був особливо помітний серед курців, що вказує на можливу протидію теоброміну епігенетичним ушкодженням, спричиненим нікотином.

❗️Теобромін відноситься до сімейства речовин, до якого належать кофеїн та теофілін. В організмі людини він діє як м'який стимулятор, підвищуючи пильність без нервозності. У какао концентрація теофіліну особливо висока.

Читайте по темі