Експерти назвали топ-5 продуктів, від яких потрібно відмовитися після 50 років: а ось що варто їсти
Що потрібно їсти після 50 років?
Харчування відіграє ключову роль у здоровому старінні, й після 50 років важливо враховувати зміну потреб організму. Як зазначає EatingWell, у цей період зростає значення цільних злаків, овочів, фруктів, бобових та нежирних білків.
Щоб підтримувати здоров’я після 50, дієтологи радять робити ставку на різнокольорові овочі й фрукти, бобові, нежирні білки та горіхи. Повноцінне харчування допомагає боротися із запаленням, підтримує м’язи, кістки та когнітивні функції.
«Продукти, які найчастіше асоціюються зі здоровим старінням у США, – це фрукти, овочі, цільні злаки, ненасичені жири, горіхи, бобові та нежирні молочні продукти», – сказала дієтологиня Меггі Мун.

Шкідлива їжа проти корисної. Фото: freepik
Від яких продуктів варто відмовитися після 50 років?
Фахівці виділяють групи продуктів, які варто споживати рідше.
1. Смажені у фритюрі страви. Вони містять багато калорій та трансжирів, підвищують холестерин і посилюють запалення. Мун пояснює, що регулярне вживання збільшує ризик інсульту та серцевої недостатності.
2. Солодкі напої. Це головне джерело доданого цукру. Часте споживання сприяє діабету, серцевим хворобам і навіть підвищує ризик деменції.
3. Солона їжа. Основну частину солі ми отримуємо з оброблених продуктів. Мун наголошує: надлишок натрію у 50+ може погіршувати когнітивні функції та підвищувати тиск.
4. Білий хліб і рафінована випічка. Дієтологиня Енн Денахі зазначає, що такі продукти спричиняють різкі стрибки цукру, які з часом провокують інсулінорезистентність та негативно впливають на мозок.
5. Алкоголь. З віком організм уповільнює його метаболізм, а навіть один напій на день пов’язаний зі зменшенням об’єму сірої речовини мозку. Також алкоголь погіршує засвоєння кальцію та ускладнює контроль ваги.

Шкідлива їжа. Фото: freepik
Читайте по темі
- Експерти назвали найкорисніші консерви, які треба мати вдома.
- Фахівці розповіли, чому цибулю варто їсти щодня, попри специфічний запах, назвавши топ-8 корисних властивостей.
- Дієтолог Тара Коллінгвуд назвала сім найкорисніших ранкових страв для людей після 40 років. Жінка пояснила, чому саме ці продукти забезпечують стабільну енергію.