Експерти назвали найкорисніші консерви, які треба мати вдома: де найбільше поживних речовин

Аватар Олена Кобилянська Олена Кобилянська
874
1 голос
Експерти назвали найкорисніші консерви, які треба мати вдома: де найбільше поживних речовин
Ілюстративне фото. Джерело: Freepik
Експерти радять тримати вдома кілька видів консервованих продуктів, адже вони доступні, довго зберігаються та містять багато корисних поживних речовин, інколи навіть більше, ніж свіжі.
Зміст

Дієтологиня та нутриціологиня Джеймі Джонсон зазначає, що регулярне вживання консервованих продуктів може забезпечити більшу кількість корисних речовин і сприяти формуванню здорового раціону. 

Консерви залишаються зручним і недорогим вибором, а за поживністю нерідко не поступаються свіжим продуктам. Про це повідомляє видання Verywellhealth.

6 найкорисніших консервів на думку експертів:

1. Консервована квасоля

Мати у запасі квасолю в банках  чудовий спосіб частіше додавати її до раціону. Квасоля допомагає роботі серця, сприяє гарному травленню та контролю ваги. Вона містить багато:

  • білка
  • заліза
  • клітковини
  • магнію
  • калію
  • цинку
  • фолатів

Оскільки у консервованій квасолі може бути забагато солі, рекомендовано промивати її перед використанням  так можна прибрати до 40% натрію. Або ж обирайте варіанти з позначкою «низький вміст натрію». Найкорисніші види: чорна, пінто, квасоля рідина, біла, лима, нут, червона.

Ілюстративне фото. Джерело: Freepik

2. Консервовані помідори

Помідори багаті лікопеном  антиоксидантом, активність якого під час консервування навіть посилюється. Лікопен сприяє:

  • здоров’ю серця
  • зменшенню запалення
  • полегшенню закрепів
  • нижчому ризику розвитку діабету 2 типу

Консервовані помідори також містять вітамін C, калій і магній. Обирайте варіанти з низьким вмістом солі: подрібнені, нарізані або цілі  вони ідеальні для соусів, супів і рагу.

Ілюстративне фото. Джерело: Freepik

3. Консервований гарбуз

Це низькокалорійний, але дуже поживний продукт. У 1 склянці  7 г клітковини та понад 200% денної норми вітаміну А. Гарбуз також забезпечує:

  • магній
  • залізо
  • калій
  • вітаміни C та E

Обирайте гарбуз без доданого цукру чи солі. Його можна використовувати у випічці, смузі, а також у солоних стравах  наприклад, каррі.

Ілюстративне фото. Джерело: Freepik

4. Консервований тунець

Консервована риба  один із найкращих джерел білка та омега-3, які важливі для серця. Тунець також містить:

  • кальцій
  • вітамін D
  • селен
  • залізо

Краще обирати тунець у воді  так у ньому менше калорій. Доступні й варіанти без солі. Людям, які вагітні або годують, варто проконсультуватися з лікарем щодо кількості порцій, аби уникнути надлишкового впливу ртуті.

Ілюстративне фото. Джерело: Freepik

5. Консервована зелена квасоля

Це простий, доступний овоч із низькою калорійністю та непоганим вмістом поживних речовин. У склянці  майже 4 г клітковини та понад 2 г білка, а також певна кількість вітамінів C, B і A.

Зелена квасоля чудово підходить як гарнір або для супів, запіканок і обсмажених страв.

Ілюстративне фото. Джерело: Freepik

6. Консервований ананас

Якщо свіжого ананаса немає, консервований  теж хороший варіант. У склянці  близько 20% денної норми вітаміну C, який підтримує:

  • імунітет
  • засвоєння заліза
  • загоєння ран
  • метаболізм

Краще брати ананас у власному соку чи воді, а не в сиропі. Через вищий глікемічний індекс варто поєднувати його з білковими продуктами, такими як йогурт чи молоко.

Ілюстративне фото. Джерело: Freepik

Консерви можуть бути дуже поживними й водночас мати низький вміст солі та цукру.

Поради, як правильно обирати консерви:

  • звертайте увагу на маркування «низький вміст натрію» або «без доданого цукру»
  • не обирайте фрукти в сиропі  краще у воді або соку
  • читайте склад і надавайте перевагу продуктам з мінімальною кількістю інгредієнтів
  • промивайте овочі з банки, щоб зменшити сіль
  • уникайте банок із пошкодженнями  це може бути небезпечно для здоров’я

Консерви  доступний і простий варіант продуктів, які можуть бути не менш корисними, ніж свіжі. 

Дослідження показують: ті, хто регулярно вживає консервовані продукти, отримують більше поживних речовин загалом і формують здоровіші харчові звички. Саме тому кілька банок поживних консервів у коморі точно не завадять.

Читайте також