Найкращі в світі міста для гастрономічного туризму: чи потрапили до рейтингу українські населені пункти
Італійські міста очолили світовий рейтинг найкращих напрямків для поціновувачів їжі, тоді як жодне британське місто не потрапило навіть до першої тридцятки. Про це повідомляє видання Express з посиланням на нове дослідження платформи TasteAtlas.
Дослідження охопило майже 500 тисяч оцінок і 17 073 міста по всьому світу. Перше місце у рейтингу посів Неаполь, який експерти визнали гастрономічною столицею світу. Місто отримало найвищі оцінки за культові страви — неаполітанську піцу, лазанью та пасту.
Другу сходинку зайняв Мілан, відомий своїм різотто, панеттоне та напоєм Campari, який походить саме з цього міста. Болонья стала третьою — завдяки спагеті болоньєзе, рагу та тортелліні.
Загалом Італія домінує у топі: одразу кілька її міст увійшли до першої десятки та тридцятки. Водночас до списку також потрапили такі гастрономічні центри, як Париж, Відень, Мумбаї, Осака та Нью-Йорк.

Італійська кухня. Фото: trend-rest
Цікаво, що Велика Британія не представлена серед перших 30 міст, як і такі популярні туристичні напрямки, як Барселона, Бангкок, Амстердам, Гонконг та Хошимін.
Топ-10 міст світу для гурманів за версією TasteAtlas:
- Неаполь
- Мілан
- Болонья
- Флоренція
- Мумбаї
- Рим
- Париж
- Відень
- Турин
- Осака
Загалом у топ-30 увійшли міста Європи, Азії, Північної та Південної Америки, що свідчить про глобальну конкуренцію у сфері гастрономічного туризму. Проте саме італійська кухня цього разу беззаперечно утримала лідерство. Українських же міст в топі не знайдено.
- Раніше ЮНЕСКО внесла італійську кухню до списку нематеріальної культурної спадщини — вперше визнання отримала не окрема страва, а вся гастрономічна культура країни.
- Оскільки скоро Різдво, ми розповідали, що кутя може бути простою і водночас символічною – якщо знати кілька перевірених кроків, які не підводять роками.
- Коли хочеться створити справжній різдвяний настрій без складних рецептів, цей кекс з використанням цитрусових і горіхів стає безпрограшним варіантом.
- Раніше ми повідомляли рецепт справжнього символу Різдва для багатьох європейських країн – традиційного Штолена.