Дуже маковий пиріг від Ярославського: топовий ресторатор презентував рецепт зі смаком дитинства

Володимир Ярославський, суддя «МастерШеф» та топовий ресторатор, поділився рецептом макового пирога, який нагадує смак дитинства та святкових традицій.
Володимир Ярославський, відомий кухар та суддя шоу «МастерШеф», презентував рецепт свого улюбленого макового пирога. За його словами, любов до маку у нього з дитинства.
«По-перше, я люблю мак ще з дитинства, коли в бабусі перебирав його з медом на Маковія. По-друге, це дійсно смачно, особливо коли начинки багато», - написав чоловік у своєму Instagram.
Інгредієнти (на 2 великі пироги)
Тісто:
- 550–600 г сильного борошна (Zernari Select, Caputo Rosso)
- 300 г молока
- 25–27 г свіжих дріжджів
- 100 г цукру
- 1 яйце
- дрібка солі
- 80 г масла 82,5 %
- жовток та 15 г молока - для змащування.
Начинка:
- 1 кг маку
- 900 г води
- 400–440 г цукру
- 2 пакети ванільного цукру
- 40 г кукурудзяного крохмалю
Приготування
- Мак трішки обсмажують на сухій пательні, дають охолонути та подрібнюють у кавомолці. Потім у сотейнику змішують мак із водою та цукром, доводять до кипіння та уварюють 5–8 хвилин, постійно помішуючи. Знімають з вогню, додають кукурудзяний крохмаль, перемішують і залишають остигати. В результаті маса стає пластичною і легко розподіляється на тісті.
- У ледь теплому молоці розчиняють цукор та свіжі дріжджі і залишають на 15 хвилин, щоб дріжджі активувалися. Потім додають яйце, дрібку солі та 550 г просіяного борошна, замішують тісто. Після 15–20 хвилин відпочинку додають м’яке масло і знову вимішують. Тісто має стати ніжним, якщо надто рідке додають ще 50 г борошна. Після цього залишають на годину для підйому.
- Тісто ділять на дві частини. Кожну розкачують тонким прямокутником із додаванням олії, щоб тісто було еластичним. На дві третини тіста викладають макову начинку, акуратно загортають рулетом і викладають на деко. За бажанням можна прикрасити зверху смужками тіста або ж залишити гладким.
- Пиріг залишають ще на 45 хвилин для підіймання. Потім змащують жовтком, змішаним із молоком, і випікають при температурі 165–170 °C близько 50 хвилин. Щоб переконатися, що всередині пиріг пропікся, користуються дерев’яною шпажкою.
- Готовий пиріг виймають з духовки, накривають рушником і дають охолонути. Тільки після цього його можна нарізати та подавати до столу.
Кожна порція цього макового пирога містить приблизно 320 кілокалорій.
- Нагадаємо, нещодавно Ярославський розкрив свій авторський рецепт баба гануша – запеченого баклажана з оригінальними спеціями та особливими інгредієнтами.
Читайте також: Шоколадні мафіни з кабачком: рецепт ніжної випічки, яка здивує навіть гурманів