Популярні й «натуральні»: дієтологи назвали 6 харчових добавок, які можуть шкодити печінці

Аватар Аліна Сівак Аліна Сівак
600
0 голосів
Популярні й «натуральні»: дієтологи назвали 6 харчових добавок, які можуть шкодити печінці
Харчові добавки. Фото: DepositPhotos
Печінка виконує сотні функцій, але деякі харчові добавки можуть поступово її руйнувати. Дієтологи назвали ті, з якими варто бути особливо обережними.
Зміст

Які харчові добавки можуть мати поганий вплив на печінку?

Як найбільший внутрішній орган, печінка виконує сотні життєво важливих функцій, які забезпечують нормальну роботу організму. Вона фільтрує токсини з крові, обробляє поживні речовини, виробляє жовч для перетравлення жирів і відповідає за метаболізм ліків та чужорідних сполук. Коли ж цей орган працює неправильно, можуть виникнути серйозні проблеми зі здоров’ям.

Дієтологи назвали шість популярних харчових добавок, які можуть завдати суттєвої шкоди печінці. Про це повідомляє портал EatingWell.

Важливо! Навіть якщо добавки є натуральними, це не означає, що вони повністю безпечні для організму.

Екстракт зеленого чаю

Екстракт зеленого чаю широко відомий завдяки своїм антиоксидантним і серцево-захисним властивостям. Водночас концентровані добавки можуть завдати більше шкоди, ніж користі. Лікарі зазначають, що у деяких людей ця добавка може викликати імунні реакції та оксидативний стрес, що призводить до запалення й подразнення печінки та може проявлятися як гепатит.

Екстракт зеленого чаю. Фото: Iherb

Вітамін А

Вітамін А важливий для зору, імунної системи та клітинного росту. Однак його надмірне споживання, особливо у вигляді добавок, може швидко спричинити інтоксикацію. Найбільш небезпечним є ретинол – активна форма вітаміну А, яка часто міститься у високих дозах.

Дієтологиня Тара Дерден пояснює, що на відміну від водорозчинних вітамінів, вітамін А є жиророзчинним і має властивість накопичуватися в печінці при перевищенні потреб організму.

Вітамін А. Фото: Iherb

Ніацин

Ніацин, або вітамін B3, часто використовують для зниження рівня холестерину. Втім, у високих дозах він може негативно впливати на печінку.

«У поживних дозах ніацин безпечний, але фармакологічні дози – від 1 до 6 грамів на день – можуть викликати запалення печінки та жовтяницю», – зазначає дієтологиня Ріссетто.

Ніацин. Фото: Iherb

Ашваганда

Ашваганда відома як рослинна добавка для зниження стресу та тривожності. Хоча вона вважається безпечною при короткочасному застосуванні, деякі комерційні продукти з ашвагандою пов’язують із рідкісними випадками ураження печінки.

Також фіксувалися випадки, коли людям з уже наявними захворюваннями печінки або цирозом була потрібна трансплантація.

Ашваганда. Фото: Iherb

Kava-kava

Цю добавку часто використовують для розслаблення та зменшення тривоги. Однак залежно від дози й способу приготування вона може мати серйозні наслідки для печінки. Продукти з неї, особливо екстракти розчинників, пов’язані з важким ураженням печінки та навіть печінковою недостатністю.

Кава-кава. Фото: Iherb

Клопогон

Клопогон популярний як природний засіб для полегшення симптомів менопаузи, зокрема припливів і нічної пітливості. Водночас дієтологи попереджають, що його пов’язують з ідіосинкратичним гепатитом та, у рідкісних випадках, із печінковою недостатністю.

 

Клопогон. Фото: Iherb

Які ознаки пошкодження печінки?

Якщо ви приймаєте будь-яку з перелічених добавок, фахівці радять негайно припинити їх вживання та звернутися до лікаря за появи таких симптомів:

  • жовтяниця – пожовтіння шкіри або білків очей;
  • темна сеча, особливо коричневого або «кольору коли»;
  • бліді або сірі випорожнення;
  • біль чи дискомфорт у верхній правій частині живота;
  • нудота, блювання або втрата апетиту;
  • свербіж шкіри;
  • тривала або сильна втома;
  • легке утворення синців через порушення згортання крові.

Читайте по темі