«Дайте собі шанс відчути справжній смак»: у МОЗ України повідомили, скільки солі вживати безпечно для здоров'я
Зменшення кількості солі в раціоні – простий, але максимально дієвий крок, який приносить відчутну користь для здоров’я.
Важливо! Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше п'яти грамів солі на добу. Це приблизно одна чайна ложка.
Фахівці Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) розповіли, що коли ми зменшуємо кількість солі, наші рецептори стають чутливішими до смаку власне продуктів. Це не лише корисно, а й дає змогу відкрити для себе нові поєднання смаків та аромати, які раніше «губилися» у пересолених стравах.
«Сіль хоч і сприймається як звичний інгредієнт майже в усіх стравах, але бути з ним треба дуже обережними, адже надмірне споживання солі підвищує ймовірність розвитку гіпертонії».
Понаднормове вживання солі може спричинити
- підвищення артеріального тиску аж до гіпертонії;
- затримку рідини в організмі, набряки, дискомфорт;
- додаткове навантаження на нирки та серце.
У яких продуктах міститься найбільше солі
- перероблені м’ясні вироби (ковбаси, сосиски, бекон, консерви);
- популярний фастфуд (піца, бургери, картопля фрі);
- солоні закуски (чипси, сухарики, солоні горішки);
- соуси та готові приправи (соєвий соус, кетчуп, майонез, деякі готові суміші спецій).
Як зменшити споживання солі
✅ Обирайте продукти з нижчим вмістом солі. На пакуванні може бути зазначено або «сіль», або «натрій». Орієнтуйтесь на ці дані: високим вмістом вважається понад 1,5 г солі (0,6 г натрію) на 100 г продукту.
✅ Готуйте частіше вдома. Домашні страви дозволяють контролювати кількість солі. Почніть із простого — зменшуйте її кількість поступово, щоб смакові рецептори звикали. А якщо досолюєте – обирайте йодовану сіль як джерело йоду та дієвий засіб профілактики йододефіциту.
✅ Використовуйте трави та спеції. Часник, орегано, куркума, перець, розмарин, лимонний сік, імбир допоможуть робити страви смаковитими, навіть якщо солі буде менше.
✅ Обирайте менш солоні альтернативи. Замість солоних сирів – несолоні або з нижчим вмістом солі; замість солоних снеків — овочі, фрукти, несолоні горіхи.
Читайте по темі
- Навіть якщо каша вийшла занадто солоною, є прості способи виправити страву та зберегти її смак без зайвого клопоту, а не відправляти продукти у смітник.
- Пересолили страву? Три шеф-кухарі розкрили, як виправити ситуацію.