Молоко не врятує: як улюблений зимовий напій непомітно вбиває кістки

Аватар Денис Коротинський Денис Коротинський
522
1 голос
Молоко не врятує: як улюблений зимовий напій непомітно вбиває кістки
Гарячий шоколад. Фото: freepik.com
Сезон святкових застіль та затишних вечорів у розпалі, проте експерти застерігають: популярний зимовий напій може завдавати вашим кісткам більше шкоди, ніж ви собі уявляєте. Лікарі попереджають, що гарячий шоколад, попри вміст молока, здатний серйозно послабити кісткову тканину.

Цукрова пастка замість кальцію

Хоча чашка молока містить близько 300 міліграмів кальцію (чверть добової норми для дорослого), багато видів готового гарячого шоколаду містять від 20 до 60 грамів цукру. Це більш ніж удвічі перевищує вміст цукру в стандартному шоколадному батончику та може перекривати добовий ліміт, рекомендований кардіологами. Про це повідомляє New York Post.

Важливо! Дослідження 2018 року показало, що надмірне споживання цукру підвищує ризик остеопорозу, оскільки змушує організм інтенсивніше виводити кальцій та магній із сечею. Цукор також провокує хронічне запалення, яке порушує природний цикл відновлення кісткової тканини.

Гарячий шоколад. Фото: freepik.com

Як зробити напій безпечним?

Експерти наголошують: не варто розглядати какао як джерело кальцію. Для зміцнення кісток краще обирати сир, йогурт, рибні консерви з кістками, броколі, капусту кейл, горіхи та насіння. Проте це не означає, що від улюбленого смаколика треба відмовитися назавжди. Лікарі радять готувати гарячий шоколад вдома.

«Якщо ви не можете жити без цього, приготування гарячого шоколаду вдома без додавання цукру цілком можливе, якщо використовувати несолодке какао та натуральний підсолоджувач», – зазначив доктор Джеремі Сміт.

У такому випадку ви отримаєте користь від антиоксидантів та флавонолів, які містяться в какао і покращують кровообіг та пам'ять, не завдаючи шкоди скелету.

Читайте по темі