Старіти можна втричі повільніше: дослідники розповіли, який вітамін для цього треба вживати

Велике клінічне дослідження, проведене американськими вченими з Массачусетського госпіталю та Медичного коледжу Джорджії, показало, що вітамін D здатен захищати теломери – «захисні ковпачки» на кінцях хромосом, які поступово коротшають із віком.
Саме цей процес пов’язують із розвитком багатьох вікових хвороб. Результати, опубліковані у The American Journal of Clinical Nutrition, доводять, що завдяки вітаміну D теломери зношуються значно повільніше. Це означає, що старіння клітин і організму загалом може йти у три рази повільніше, ніж зазвичай.
Читайте також: Забудьте про анальгін: британські вчені назвали продукти, які допомагають від головного болю без таблеток
За словами професорки Джоан Менсон, раніше цей вітамін також демонстрував здатність зменшувати запалення та знижувати ризик окремих хронічних хвороб, включно з онкологією та аутоімунними розладами.
Провідний автор роботи, молекулярний генетик Хайдонд Чжу наголосив, що вітамін D може стати перспективною стратегією протидії біологічному старінню. Водночас потрібні додаткові дослідження, аби підтвердити ці висновки.
Продукти з найбільшою кількістю вітаміну D
- Жирна морська риба (лосось, скумбрія, тунець, сардини, оселедець).
- Риб'ячий жир, особливо печінка тріски (рекордний вміст).
- Яловича печінка.
- Жовтки яєць.
- Гриби (шампіньйони).
- Сир і вершкове масло.
Раніше лікар відверто розповів, у яких овочах вітаміну С міститься значно більше, ніж в апельсині. До списку потрапила капуста, броколі, шпинат та інші.
Читайте також: Забудьте про відвари з трав і таблетки: вчені з Австралії розповіли, що потрібно їсти для міцних нервів