Лікар сказав, які продукти несуть небезпеку для мозку: ось весь список

Лікарі радять обмежувати солодке, насичені жири та сильно оброблені продукти, адже вони підвищують ризик інсульту й деменції. Але невролог і епілептолог Байбін Чен з Мічиганського університету звертає увагу і на менш очевидні загрози. Про це пише CNBC.
Топ-4 продукти, які уникає сам лікар
- Пошкоджені консерви
Опуклі, тріснуті чи глибоко вм’яті банки можуть бути заражені ботулотоксином – одним із найнебезпечніших нейротоксинів, що здатний викликати параліч і навіть смерть. Він не має запаху чи смаку, а нагрівання часто не знищує його.
- Деякі великі тропічні риби
Барракуда, морський окунь, мурена, осетер чи амберджек можуть містити цигуатоксин. Симптоми отруєння – від печіння та поколювання до нічних кошмарів.
- Сира або недоварена свинина
Небезпечна через ризик нейроцистицеркозу – стану, коли личинки свинячого ціп’яка вражають мозок, викликаючи судоми та інші тяжкі симптоми.
- Непастеризоване молоко
Є джерелом лістерії, кишкової палички та сальмонели, що викликають у сотні разів більше випадків хвороб, ніж пастеризоване молоко.
- Раніше ми писали, що дієтологи сказали, які рибні консерви варто їсти і чому.