Лайфстайл

Модний «бабусин» напій: чому Іван-чай знову в тренді серед українців та яка його користь

Владислав Власенко
11
Іван-чай. Фото: Fotodom
Старовинний український напій переживає справжній ренесанс. Іван-чай, який ще донедавна вважався «травою з бабусиної шафи», активно повертається в моду.

Сьогодні в Україні відзначають день Іван-чаю – свято, яке набуває популярності завдяки зростанню інтересу до локальних традицій, природних продуктів і здорового харчування.

Читайте також: Не вода, не квас і навіть не пиво: британські фармакологи назвали напій, який найкраще охолоджує

Ароматний трав’яний напій, відомий ще з часів Київської Русі, знову з’являється в трендових кафе, на фермерських ринках і навіть у соціальних мережах wellness-блогерів.

Чому Іван-чай знову п’ють?

  • Натуральність і локальність. У час, коли все більше людей уникають синтетичних добавок, Іван-чай став альтернативою іноземним чаям із ароматизаторами.
  • М’який смак і легкий заспокійливий ефект. Без кофеїну, тож не перевантажує нервову систему.
  • Повернення до українського коріння. Люди дедалі частіше шукають свою культурну ідентичність у побутових речах, у тому числі й у кухні.

Не вдалось завантажити відео.

Читайте також: П’ять напоїв для міцної психіки та протидії появі ракових клітин: мова не про горілку чи кефір

Яка користь для здоров'я?

  • покращує травлення;
  • знижує запальні процеси в організмі;
  • допомагає при безсонні;
  • має м’який сечогінний ефект;
  • містить антиоксиданти, які зміцнюють імунітет.

Читайте також: Не кефір, не вода з лимоном та не коньяк: якими корисними напоями можна замінити ранкову каву

Як приготувати Іван-чай вдома

  • 1–2 чайні ложки сухого Іван-чаю залити 250 мл гарячої (не киплячої!) води.
  • Настоювати під кришкою 10-15 хвилин.
  • За бажанням можна додати мед або лимон.

Читайте також: Коли корисно пити каву – до чи після сніданку: вчені з Великої Британії дали однозначну відповідь

  • У спекотну погоду з Іван-чаю виходить чудовий охолоджувальний напій. Залиште чай у холодильнику на кілька годин, додайте м’яту, лід або ягідки і готово.
  • Іван-чай – приклад того, як стара традиція стає сучасною. Ідеальний напій для тих, хто цінує здоров’я, стиль і українську культуру.

Читайте також: Цукрозамінник для діабетиків може спровокувати інсульт: який підсолоджувач є шкідливим з'ясували вчені зі США