Вчені з’ясували, скільки людина витримає без їжі: результат вражає, але є небезпечний нюанс

Аватар Кирило Гапонов Кирило Гапонов
4467
1
2 голоси
Вчені з’ясували, скільки людина витримає без їжі: результат вражає, але є небезпечний нюанс
Дівчина їсть. Ілюстративне фото: Adobe
За наявності води людина може жити без їжі до трьох місяців. Але варто повністю відмовитися й від рідини – і вже через тиждень може настати смерть. Вчені пояснили, як тіло виживає у стані голоду та що є критичним фактором.

Скільки людина може прожити без їжі – питання, яке хвилює не лише вчених, а й тих, хто експериментує з голодуванням. Дослідники з’ясували: без їжі, але з водою, організм витримує до 60–90 днів. Про це повідомляє Blik.ua з посиланням на Verywell Health.

Якщо ж повністю відмовитися і від води, тривалість виживання скорочується до 5–7 днів. Саме зневоднення, а не брак калорій, є найнебезпечнішим для життя.

Коли людина перестає їсти, тіло спершу використовує глікоген із печінки – це запас енергії, якого вистачає на день-два. Потім в хід ідуть жири.

З них утворюються кетони – нове джерело енергії для мозку і м’язів. Але жири не безмежні. Коли вони вичерпуються, організм починає розщеплювати власні м’язи.

А це вже пряма загроза внутрішнім органам – серцю, ниркам, печінці. Втрата м’язової тканини означає, що тіло знищує саме себе.

«У стані тривалого голоду першими страждають життєво важливі системи: серце починає працювати повільніше, печінка та нирки втрачають функції. Це може закінчитись незворотними змінами», – зазначають автори дослідження.

Жінки, за спостереженнями, витриваліші за чоловіків, а діти – навпаки, швидко втрачають енергію. Люди з більшим запасом жиру можуть витримати довше, але це не захистить їх від поступового виснаження.

Перші дні організм активізується: виробляється глюкоза, посилюються захисні процеси. Але вже за кілька днів настає критичний момент – м’язовий розпад.

В наступні тижні знижується температура тіла, розвивається анемія, кістки слабшають, а травна система буквально «засинає». Волосся випадає, імунітет падає.

Коротке голодування може бути способом очищення організму, але лише під наглядом лікаря. Тривала ж відмова від їжі – це вже зона смертельного ризику.

«Жодна дієта не варта того, щоб жертвувати здоров’ям. Особливо небезпечно експериментувати із сухим голодуванням без нагляду фахівців», – застерігають медики.

  • Цікаво, що деякі монахи практикували голодування протягом 40 днів, а у 70-х роках були зафіксовані випадки добровільного голоду до 382 днів під наглядом лікарів – з вражаючими, але небезпечними результатами.

Читайте також: Помідори та люди мають неочікуваний біологічний зв'язок: вчені розкрили подробиці