Не пийте каву з цим: 5 продуктів, які стають небезпечними в парі з улюбленим напоєм
Чому корисний сніданок може викликати печію та здуття?
Експерти радять уникати одночасного вживання кави та цитрусових. Обидва продукти мають високу кислотність. Такий дует стає справжнім випробуванням для шлунка, особливо у людей, схильних до гастроезофагеальної рефлюксної хвороби. Це може спровокувати печію, нудоту та загострення гастриту. Про це пише видання Verywell Health.
Схожа ситуація і з ферментованими продуктами (квашена капуста, кімчі). Хоча вони корисні для імунітету, у поєднанні з гарячим напоєм кислота викликає бурхливу реакцію травної системи: гази, здуття живота та розлад шлунка.
ВАЖЛИВО: Найнебезпечнішим поєднанням лікарі називають каву та смажену їжу. Такий сніданок перевантажений жирами, а кофеїн додатково впливає на метаболізм. Дослідження показують, що цей мікс підвищує рівень «поганого» холестерину в крові, збільшуючи ризик розвитку серцевих захворювань.

Дівчина п'є каву. Фото: freepik.com
Як улюблений напій заважає засвоювати вітаміни?
Несподіванкою для багатьох стане молоко. Хоча лате і капучино є улюбленими напоями мільйонів, кава перешкоджає засвоєнню кальцію, яким багате молоко. Елемент, що не засвоївся, виводиться з організму, що з часом може призвести до крихкості кісток (остеопорозу) або утворення каменів у нирках.
Також варто бути обережними з продуктами з високим вмістом солі (бутерброди з ковбасою, сири). Кофеїн сам по собі здатний короткочасно підвищувати тиск, а сіль затримує воду і посилює цей ефект. Для людей із гіпертонією такий сніданок може стати причиною поганого самопочуття протягом усього дня.
Читайте по темі
- Німецькі вчені виявили несподіваний побічний ефект від систематичного вживання кави: про що мова.
- Не тільки бадьорить: популярний напій здатен подовжити життя – результати дослідження.
- Науковці зі США з'ясували, чи корисна розчинна кава: які переваги у концентрованого напою перед натуральним.