Сім корисних продуктів для серця: дієтологиня розкрила, де найбільше калію

Аватар Олена Кобилянська Олена Кобилянська
475
1 голос
Сім корисних продуктів для серця: дієтологиня розкрила, де найбільше калію
Продукти багаті на калй. Колаж: Blik.ua
Як відомо банани багаті на калій, тож корисні для серця. Дієтологиня назвала 7 продуктів з більшим вмістом калію, ніж у бананах. Що радить фахівчиня?

Банани завдяки вмісту калію корисні для серця. Калій — важливий електроліт, який забезпечує нормальну роботу організму. Він регулює баланс рідини, підтримує скорочення м’язів і роботу нервової системи, пише видання Prevention.

За даними Національного інституту охорони здоров’я США, добова норма калію становить близько 3400 мг для чоловіків і 2600 мг для жінок. Один середній банан містить близько 422 мг калію, або 9–12% від добової потреби.

Дієтологиня Лорен Манакер назвала ряд продуктів, у яких калію більше, ніж у бананах, за даними Міністерства сільського господарства США.

Найбільший вміст калію мають:

  • Авокадо: 100 г цього фрукту містить приблизно 690 мг калію, або 15–21% від добової норми. Авокадо багате не лише на калій, а й на корисні мононенасичені жири, клітковину та вітамін К, що робить його корисним для серця та травлення.
  • Батат: 130 г запеченої солодкої картоплі забезпечують 542 мг калію, або 12–16% від добової норми. Батат також містить бета-каротин, який організм перетворює на вітамін А, важливий для зору та імунітету.
  • Шпинат: 180 г вареного шпинату дають близько 558 мг калію, або 12–16% від добової норми. Окрім калію, шпинат багатий на вітаміни К і А, залізо та магній, необхідні для здоров’я кісток і вироблення енергії.
  • Кавун: 572 г кавуна містять 640 мг калію, що відповідає приблизно 14–18% добової норми. Кавун багатий на цитрулін і лікопін — амінокислоту та антиоксидант, що покращують фізичну витривалість та знижують запальні процеси. Крім того, кавун добре насичує водою.
  • Біла квасоля: 130 г квасолі містять 600 мг калію, або 13–17% від добової норми. Квасоля також є джерелом рослинного білка та клітковини, що допомагає насиченню і підтримує здоров’я травної системи.
  • Сушені абрикоси: 65 г сушених абрикосів містять 755 мг калію, або 16–22% від добової норми. Сухофрукти концентрують поживні речовини, але варто пам’ятати, що велика кількість може підвищити рівень цукру в організмі.
  • Лосось: 142 г лосося містять 624 мг калію, або 13–18% від добової норми. Лосось також багатий на омега-3 жирні кислоти, корисні для мозку та зменшення запалень.

Як повідомляє видання, дієта, багата на калій, також допомагає контролювати кров’яний тиск і зменшує ймовірність інсульту.