Названо топ-12 продуктів, як допоможуть вашій печінці: дієтологині оголосили весь список
Наша печінка щодня виконує надзвичайно важливі функції – від вироблення поживних речовин до фільтрації токсинів, за словами дієтологиня Емі Девіс. Експертка нагадує, що цей орган має унікальну здатність до відновлення, однак потребує правильного харчування, пише Prevention.
Продукти з високим вмістом клітковини, поліфенолів і антиоксидантів допомагають зменшити навантаження на печінку та підтримати її в роботі.
Фахівці зазначають, що особливо важливо дбати про печінку людям із вірусним або аутоімунним гепатитом, жировою хворобою, цирозом, метаболічними порушеннями чи середнім та тяжким ожирінням. Негативно впливає й надмірне вживання алкоголю. Саме тому дієтологиня Мішель Рутенштейн радить робити акцент на фруктах, овочах, горіхах, жирній рибі та цільних зернах.
Серед найважливіших продуктів – артишоки з їхнім цинарином та силімарином, гранати, багаті на елагову кислоту, а також броколі з глюкозинолатами. Корисними є й авокадо, що містить мононенасичені жири й олеїнову кислоту. Брюссельська капуста, лосось, сардини, селера та шпинат забезпечують клітковину й антиоксиданти. Журавлина і апельсини додатково зменшують окислювальний стрес. Окремо дієтологи виділяють каву, яка знижує ризик цирозу, якщо вживати до трьох чашок на день.
Топ-12 продуктів, як допоможуть вашій печінці
- Артишоки
- Гранат
- Броколі
- Авокадо
- Брюссельська капуста
- Лосось
- Сардини
- Селера
- Шпинат
- Журавлина
- Апельсин
- Кава