Науковці знайшли «диво-продукт» для шкіри та мозку: він доступний кожному українцю
На здоров’я людини та її самопочуття важливий вплив здійснює харчування. За твердженням науковців, сардини є «суперфудом», який допомагає знизити ризик деменції та покращує стан шкіри. Про це пише The Mirror.
Риба багата на омега-3 жирні кислоти та вітамін D, які підтримують серцево-судинну систему та кістки. Також сардини містять кальцій, залізо, калій, цинк, мідь, марганець, селен, тіамін, ніацин, вітаміни B6, B12, A, E та K. Експерти радять щодня отримувати 1,1–1,6 г омега-3, одна банка сардин містить близько 3 г.
Учені з UCL дослідили вплив омега-3 на нервову систему та провели аналіз мозку плодових мушок та людських клітин. Генетичні зміни у мушок імітували фронтотемпоральну деменцію та захворювання рухових нейронів.
Науковець Адріан Айзекс із Британського інституту деменції зазначив, що досліди продовжуються, але з часом вчені перейдуть до клінічних випробувань.
«Звичайно, наступним кроком є перевірка цього на людях. Спочатку нам потрібно з’ясувати, яку саме жирну кислоту найкраще тестувати на людях і як ми можемо доставити достатню кількість у мозок. Потім плануємо застосувати ці результати до клінічних випробувань».
Американські дослідження підтверджують, що омега-3 у середньому віці знижує ризик деменції, покращує когнітивні функції та збільшує гіпокамп. Також сардини позитивно впливають на шкіру завдяки колагену, селену та вітаміну D, підвищуючи еластичність і зволоження.
- Раніше ми писали, що науковці довели, що правильна гігієна ротової порожнини значно знижує ризик інсульту та серцевих хвороб. Вчені назвали чищення зубів ключовою ранковою звичкою для здоров’я мозку.