Науковці пояснили, що потрібно пити, щоб знизити ризик передчасної смерті: відомі напої та дозування

Революційне дослідження, опубліковане в British Journal of Nutrition, показало, що щоденне вживання 7–8 чашок чаю, кави та води може суттєво знизити ризик передчасної смерті.
Водночас експерти застерігають – користь приносить лише правильне поєднання цих напоїв, а надмірне споживання може підвищити ризик проблем із серцем.
Науковці пояснили, що раніше вже доведено користь кави та чаю, але більшість робіт порівнювали їх окремо. Цього разу дослідники зосередилися на їх комбінації.
Вони проаналізували дані 182 770 британців із бази UK Biobank, які протягом 2009–2012 років фіксували свої звички щодо споживання напоїв.
Результати виявилися промовистими – найнижчий ризик смерті від раку, серцево-судинних і травних хвороб показали ті, хто вживав 7–8 напоїв на день у співвідношенні кави й чаю 2:3.
Це поєднання зменшувало ризик смерті від усіх причин. Водночас перевищення норми – понад дев’ять напоїв на добу – може викликати серцеві проблеми.
Науковці дійшли висновку, що ключ до довголіття – гідратація, але спершу потрібно забезпечити достатнє споживання води, а потім частково замінювати її чаєм або кавою.
- Раніше ми писали, що низка провідних світових науковців однозначно стверджує, що чиста вода найкращий напій, який можна вживати.