Названа дієта, яка може продовжити життя: «Смертність на 23% нижча»

Дослідники Орхуського університету перевірили, чи впливають харчові звички на тривалість життя. Як пише Earth, у скандинавській моделі роблять акцент на цільнозернових продуктах, рибі, бобових і нежирних молочних продуктах, мінімізуючи цукор та червоне м’ясо.
Ідея проста: не суворі заборони, а баланс користі для здоров’я та довкілля. Доцентка Крістіна Дам пояснила:
«Наше дослідження показує, що смертність на 23% нижча серед тих, хто дотримується рекомендацій, навіть з урахуванням освіти, доходу чи фізичної активності».
У дослідженні взяли участь понад 76 тисяч шведів, які з 1997 року регулярно повідомляли про свої харчові звички. З’ясувалося, що ті, хто найближче дотримувався рекомендацій, мали нижчі ризики серцево-судинних захворювань і жили довше.
Окрім впливу на здоров’я, така дієта допомагає планеті. Адже близько 30% парникових викидів спричинені харчовою промисловістю. Скандинавські правила просувають продукти з меншим екологічним слідом, борючись із марнотратством та перевиробництвом.
- Раніше ми писали, що дієта японців з Окінави продовжує життя.