Ці чаї можуть нашкодити при діабеті: названо три популярні види, яких краще уникати

Аватар Анастасія Станіславська Анастасія Станіславська
678
1
1 голос
Ці чаї можуть нашкодити при діабеті: названо три популярні види, яких краще уникати
Чай. Ілюстративна світлина. Фото: rbc
Деякі трав’яні чаї можуть становити небезпеку для людей з діабетом. Вони здатні різко знижувати цукор у крові або вступати в небезпечну взаємодію з ліками.

Трав’яні чаї часто сприймаються як нешкідлива альтернатива каві або солодким напоям. Вони відомі заспокійливим, протизапальним і травним ефектами.

Але для людей, які живуть із діабетом, деякі чаї можуть стати джерелом серйозної небезпеки, особливо якщо їх поєднувати з препаратами для контролю цукру або серцево-судинними засобами.

Видання EatingWell оприлюднило перелік фітозасобів, з якими слід бути обережними діабетикам.

Перший з них – чай із алое вера.

Хоча ця рослина відома своїм лікувальним гелем, чай на її основі може різко впливати на рівень цукру в крові. Це пов’язано з потенційним ризиком гіпоглікемії, особливо у тих, хто приймає ліки для контролю діабету.

У деяких дослідженнях відзначалося значне зниження рівня глюкози та холестерину, але ці ефекти можуть бути надто сильними та небезпечними без медичного контролю.

Другий небезпечний напій – ромашковий чай.

Він популярний завдяки своїм заспокійливим властивостям, але для діабетиків, які приймають препарати для розрідження крові, ромашка може взаємодіяти з ліками і збільшувати ризик кровотечі. Це означає, що вживання ромашкового чаю в таких випадках потребує консультації з лікарем, щоб уникнути ускладнень.

Третій вид  чай із пажитника.

Його часто рекомендують для покращення рівня глюкози та ліпідів у крові. Пажитник має гіпоглікемічний ефект і може знижувати рівень цукру, що може бути корисним, але водночас він здатен взаємодіяти з медикаментами, що розріджують кров. Тому його вживання також потребує обережності та консультації з фахівцем.

  • Окрім конкретних видів трав’яних чаїв, варто пам’ятати, що такі напої класифікуються як харчові добавки, а отже не регулюються так суворо, як звичайні продукти. Це створює додаткові ризики щодо якості і безпечності вмісту чайних пакетиків.
  • Для людей із діабетом важливо уважно ставитися до вибору трав’яних чаїв, враховувати можливі взаємодії з ліками та потенційний вплив на рівень цукру. Перед регулярним вживанням будь-яких трав’яних напоїв рекомендовано консультуватися з лікарем або дієтологом.

Читайте також: Що їсти вдень, щоб спати краще вночі: вчені дали відповідь, яка підійде для кожного