Дієтолог розкрив всю правду про яйця: чи варто викидати жовток і як найздоровіше приготувати

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
751
3
1 голос
Дієтолог розкрив всю правду про яйця: чи варто викидати жовток і як найздоровіше приготувати
Яйце пашот. Фото: Unsplash
Фахівець з харчування спростував популярні міфи про яйця та розповів, як отримати з цього продукту максимум користі без шкоди для власного здоров’я.

Яйця – один із найпопулярніших продуктів, але навколо них роками виникали суперечки. У 90-х вважалося, що високий вміст холестерину підвищує ризик серцевих хвороб, проте сучасні дослідження доводять інше. Про це розповів дієтолог Ріан Стівенсон у коментарі для The Telegraph.

Чи корисні яйця

Велике яйце містить 78 ккал, 5,4 г жиру, 7,5 г білка, 0,2 г солі та не має вуглеводів. Це джерело дев’яти незамінних амінокислот, вітамінів B, D, A, холіну, кальцію, цинку, калію та B12. Дієтологи радять споживати 1–2 яйця на день.

Чи варто їсти жовток

Жовток містить жири та холестерин, через що його іноді уникають, але експерти закликають їсти яйця цілком – комбінація білка та жиру дає тривале відчуття ситості. Є обмеження для людей із діабетом 2 типу, адже жовток може взаємодіяти з метаболічними проблемами.

Який спосіб приготування яєць найкорисніший

Найкорисніші способи приготування – пашот та варіння. Яйця від курей вільного вигулу мають більше омега-3 і вітаміну D. Смаження теж може бути здоровим, якщо використовувати мінімум жиру або корисні олії.