Сьогодні – День шампанського: кому категорично не можна його пити і чому це може бути небезпечно

День шампанського відзначається двічі на рік. А саме, 4 серпня як «День народження шампанського» та 24 жовтня як «Всесвітній день шампанського».
Обидва свята присвячені цьому ігристому вину, але мають різні історії. 4 серпня відзначається дата, коли, за легендою, французький монах Дом Періньйон вперше виготовив шампанське.
Шампанське - не така вже й легка розвага, як здається на перший погляд. Іноді цей ігристий напій може не просто викликати похмілля, а й стати причиною виклику швидкої допомоги.
Таблоїд Вlik.ua зібрав рекомендації лікарів, кому не можна пити шампанське, з чим його не варто змішувати і що краще обрати як закуску, щоб мінімізувати шкоду для здоров’я.
Кому категорично не можна пити шампанське?
Шампанське містить 10–12% алкоголю, але через високу кислотність та вміст цукру може бути небезпечним навіть у малих дозах для людей з такими діагнозами:
- виразка, гастрит та інші хвороби ШКТ;
- хронічні захворювання печінки, нирок, жовчного міхура (панкреатит, холецистит);
- цукровий діабет або інсулінорезистентність;
- серйозні алергії;
- розлади нервової системи, схильність до депресій.
У деяких випадках можливе загострення хвороб і госпіталізація.
Щоб уникнути важкого сп’яніння та інтоксикації, не змішуйте шампанське з такими напоями як червоне вино, пиво, горілка, віскі, джин, коньяк та будь-якими міцними спиртними напоями.
Крім того, невдале поєднання з їжею може спричинити головний біль, нудоту й навіть порушення тиску. Саме тому, варто уникати жирної та смаженої їжі (м’ясо, майонез, смажені овочі), надмірно солоних продуктів (вони затримують воду) і солодощів (торти, шоколад, мармелад, цукерки).
Щоб зменшити негативний вплив алкоголю, обирайте:
- білкові продукти (нежирна запечена риба або м’ясо);
- морепродукти та ікра;
- сири;
- свіжі фрукти.
Читайте також: Не тільки «обличчя Оземпіка»: стали відомі нові небезпечні побічні ефекти популярних ліків для схуднення