Сьогодні – День шампанського: кому категорично не можна його пити і чому це може бути небезпечно

Аватар Уляна Виноградова Уляна Виноградова
124
1 голос
Сьогодні – День шампанського: кому категорично не можна його пити і чому це може бути небезпечно
Шампанське. Фото: УНІАН
Шампанське - підступний напій. Людям із хронічними захворюваннями або підвищеною чутливістю до алкоголю краще утриматися. А іншим слід вживати з обережністю та правильними закусками.

День шампанського відзначається двічі на рік. А саме, 4 серпня як «День народження шампанського» та 24 жовтня як «Всесвітній день шампанського». 

Обидва свята присвячені цьому ігристому вину, але мають різні історії. 4 серпня відзначається дата, коли, за легендою, французький монах Дом Періньйон вперше виготовив шампанське.

Шампанське - не така вже й легка розвага, як здається на перший погляд. Іноді цей ігристий напій може не просто викликати похмілля, а й стати причиною виклику швидкої допомоги.

Таблоїд Вlik.ua зібрав рекомендації лікарів, кому не можна пити шампанське, з чим його не варто змішувати і що краще обрати як закуску, щоб мінімізувати шкоду для здоров’я.

Кому категорично не можна пити шампанське?

Шампанське містить 10–12% алкоголю, але через високу кислотність та вміст цукру може бути небезпечним навіть у малих дозах для людей з такими діагнозами:

  • виразка, гастрит та інші хвороби ШКТ;
  • хронічні захворювання печінки, нирок, жовчного міхура (панкреатит, холецистит);
  • цукровий діабет або інсулінорезистентність;
  • серйозні алергії;
  • розлади нервової системи, схильність до депресій.

У деяких випадках можливе загострення хвороб і госпіталізація.

Щоб уникнути важкого сп’яніння та інтоксикації, не змішуйте шампанське з такими напоями як червоне вино, пиво, горілка, віскі, джин, коньяк та будь-якими міцними спиртними напоями.

Крім того, невдале поєднання з їжею може спричинити головний біль, нудоту й навіть порушення тиску. Саме тому, варто уникати жирної та смаженої їжі (м’ясо, майонез, смажені овочі), надмірно солоних продуктів (вони затримують воду) і солодощів (торти, шоколад, мармелад, цукерки).

Щоб зменшити негативний вплив алкоголю, обирайте:

  • білкові продукти (нежирна запечена риба або м’ясо);
  • морепродукти та ікра;
  • сири;
  • свіжі фрукти.

Читайте також: Не тільки «обличчя Оземпіка»: стали відомі нові небезпечні побічні ефекти популярних ліків для схуднення