Який алкоголь найменш токсичний: експерт здивував відповіддю

Вживання алкоголю завжди викликає суперечки щодо його безпечності для здоров'я. Проте, якщо ви все ж вирішили дозволити собі келих, важливо знати, який саме напій завдасть найменше шкоди організму.
В інтерв’ю РБК-Україна гастроентерологиня-дієтологиня, докторка медичних наук і Заслужена лікарка України Галина Анохіна заявила, що найменш токсичним вважається віскі.
Причина полягає у технології виробництва. Для віскі використовують спирт-дистилят, який на відміну від ректифікованого спирту, що є основою багатьох інших напоїв (наприклад, горілки), містить менше токсичних сполук у чистій формі.
«Ректифікат - надто чистий і агресивний. У дистилятах зберігаються певні природні домішки, які не викликають настільки різкого навантаження на печінку», - пояснює Анохіна.
Оптимально, за її словами, вживати не більше ніж 20–30 мл віскі на день.
Читайте також: Названо чотири продукти, які допоможуть позбутися похмілля: вони продаються у кожному супермаркеті України
Науковці вважають, що помірне вживання віскі може:
- підвищувати рівень «хорошого» холестерину;
- знижувати рівень фібриногену (білка, що відповідає за запальні процеси);
- забезпечувати антиоксидантну дію завдяки еллаговій кислоті, що має протипухлинні властивості.
Однак ці плюси перекриває головна небезпека: етанол метаболізується в організмі у ацетальдегід - потужний канцероген, що підвищує ризик розвитку онкології навіть у мінімальних дозах.
За даними ВООЗ, жодна доза алкоголю не є безпечною. Навіть одна порція негативно впливає на:
- серце та судини,
- пам’ять і настрій,
- сон та імунітет,
- баланс гормонів і нейромедіаторів.
«Алкоголь запускає процеси окисного стресу вже з першої дози», - застерігають експерти.
- Вчені з Кембридзького університету (Великобританія) визначили та науково обґрунтували мінімальну кількість алкоголю, яка вже може вважатися небезпечною для здоров’я.