Дефіцит магнію може маскуватися під втому: 5 фруктів, які варто їсти щодня для енергії та здоров’я

Аватар Анастасія Станіславська Анастасія Станіславська
1297
1
2 голоси
Дефіцит магнію може маскуватися під втому: 5 фруктів, які варто їсти щодня для енергії та здоров’я
Ілюстративна світлина. Фото: nodiet.com.ua
Дефіцит магнію може роками залишатися непомітним, провокуючи втому, проблеми з тиском і судоми. Однак усе можна виправити, якщо додати до раціону кілька простих фруктів.

Магній – життєво важливий мікроелемент, що бере участь у понад 300 біохімічних реакціях в організмі. На щастя, поповнити його запаси можна не лише за допомогою аптечних добавок, а й завдяки харчуванню. Зокрема, деякі фрукти – це простий, смачний і природний спосіб отримати добову норму магнію, повідомляє Healthshots.

Як магній впливає на організм

Магній підтримує роботу мітохондрій – клітинних «електростанцій», що забезпечують енергією. Завдяки цьому магній впливає на витривалість, концентрацію та загальне самопочуття.

У період вагітності потреба в ньому зростає: він важливий для розвитку плода й підтримки здоров’я матері. Особливо критичний магній при захворюваннях серця, ендокринної системи й розладах травлення – зокрема, при хворобі Крона, панкреатиті, запаленнях кишечника або зниженій кислотності шлунка.

Магній знижує рівень стресу, контролює запалення, допомагає м’язам відновлюватись після навантажень. Хронічний дефіцит може спричинити втому, дратівливість, спазми, набряки, безсоння.

Ось п’ятірка найкращих фруктів, багатих на магній:

1. Банани 

Найпопулярніший і доступний фрукт. Містить не лише магній, а й калій та вітамін B6. Підтримує серцевий ритм, знижує втому та сприяє гарному настрою.

2. Гуава 

Справжнє джерело вітаміну С, антиоксидантів і магнію. Сприяє зміцненню імунітету та нормалізує травлення. Її можна їсти свіжою або у вигляді соку.

3. Фініки 

Рекордсмени за вмістом магнію серед фруктів. Особливо корисні при підвищених розумових або фізичних навантаженнях, а також під час вагітності.

4. Папайя

Окрім магнію, містить ферменти, які покращують травлення та зменшують здуття. Часто використовується при дієтах для зниження ваги.

5. Авокадо

Авокадо – унікальний фрукт, який містить здорові жири, магній та вітаміни. Він особливо корисний для серцево-судинної системи: нормалізує тиск, покращує еластичність судин та підтримує рівень холестерину в нормі. Також завдяки вмісту клітковини та антиоксидантів авокадо сприяє хорошому травленню та роботі мозку.

  • Отже, якщо додавати до раціону продукти, багаті на магній, це сприятиме покращенню роботи нервової системи, зміцненню серцево-судинного здоров’я, зменшенню втоми та підтримці загального тонусу організму.

Читайте також: Китайські вчені назвали продукт, який знижує ризик інсульту та смерті: ви їсте його кожного дня