Лікар назвав популярний продукт, який непомітно підвищує тиск: це не сіль
Доктор медичних наук та кардіолог Сем Сетарех пояснює, що головна небезпека криється саме у складі продукту. Харчування з надлишком жирів призводить до їх накопичення у клітинах, що запускає запальні процеси та підвищує тонус судин. Про це пише Parade.
Важливо! Особливу загрозу становить солоне вершкове масло. Воно завдає подвійного удару по організму: насичені жири погіршують еластичність судин, а натрій додатково провокує стрибки тиску. Для людей із гіпертонією це небезпечне поєднання.
Чому вершкове масло підвищує тиск
Медики наголошують, що цей продукт діє не миттєво, а має накопичувальний ефект. Регулярне зловживання насиченими жирами з часом призводить до артеріальної жорсткості та судинної дисфункції, що значно підвищує ризик серцево-судинних захворювань.
Вершкове масло. Фото: freepik.com
Дослідження підтверджують, що заміна продуктів із насиченими жирами на їжу з ненасиченими жирами допомагає нормалізувати показники тонометра. Експерти радять обмежити споживання насичених жирів до менш ніж 6% від загальної добової калорійності та використовувати масло лише зрідка, а не як основу для приготування страв.
Чим замінити вершкове масло у раціоні
Щоб підтримати здоров'я серця, варто звернути увагу на корисні альтернативи. Кардіолог радить використовувати:
- Рослинні олії – оливкова олія першого віджиму, олія авокадо, ріпакова або соєва олія. Вони багаті на ненасичені жири, які покращують ліпідний профіль.
- Йогурт або фруктові пюре – ці продукти стануть чудовим замінником жирів у випічці.
Заміна навіть однієї столової ложки (близько 15 г) тваринного жиру на рослинну олію здатна знизити ризики для здоров'я та покращити роботу серцево-судинної системи.
Читайте по темі
- Не тільки яловичина: 8 продуктів, де заліза більше, ніж у стейку.
- Неочікуваний ефект кави: вчені пояснили, як кофеїн змінює гостроту зору.
- Чому не варто віджимати чайний пакетик: топ-3 причини заварювати улюблений напій інакше.