Морква і не тільки: медики назвали 12 найкорисніших продуктів для зору
Люди рідко здогадуються, що поживні речовини, корисні для очей, як-от цинк, омега-3 жирні кислоти та вітаміни A і C, допомагають знизити ризик розвитку вікових захворювань. Усі ці речовини можна отримати з продуктів – і це не лише морква. Вчені назвали 12 найкорисніших продуктів, що «врятують зір». Про це проінформували на порталі про здоров’я Very Well Health.
ВАЖЛИВО! Якщо ви не отримуєте достатню кількість поживних речовин з їжі, офтальмолог може порекомендувати використовувати харчові добавки.
Які продукти корисні для очей?
Риба
Лосось, тунець та інша жирна риба містять омега-3 жирні кислоти з протизапальними та антиоксидантними властивостями. Особливо важлива ДГК – речовина, що формує сітківку та підтримує зір, зменшуючи окислювальні пошкодження і покращуючи кровообіг.

Лосось. Фото: Istock
Горіхи та насіння
Горіхи та насіння багаті на вітамін Е, який захищає клітини очей. Волоські горіхи, мигдаль, пекан і насіння соняшнику допомагають знизити ризик катаракти та макулярної дегенерації.
Фісташки також містять лютеїн і зеаксантин – антиоксиданти, що покращують зір і захищають очі.

Горіхи. Фото: Istock
Квасоля та бобові
Квасоля і сочевиця – чудове джерело цинку. Він допомагає виробляти меланін та транспортує вітамін А до сітківки, зменшуючи ризик катаракти. Особливо корисний людям з віковою макулярною дегенерацією.

Квасоля. Фото: Istock
Цитрусові
Апельсини, грейпфрути, мандарини та лимони містять багато вітаміну C, який захищає клітини очей від пошкоджень вільними радикалами. Він сприяє оновленню клітин і допомагає уповільнити вікову втрату зору.

Апельсини і лимони. Фото: Istock
Листові зелені овочі
Шпинат, капуста та інші зелені овочі містять лютеїн, зеаксантин, вітаміни A, C і K. Вони підтримують макулу – зону ока, що відповідає за центральний зір.

Шпинат. Фото: Istock
Морква
Багата на бета-каротин, з якого утворюється вітамін А. Він покращує нічний зір та допомагає бачити в умовах слабкого освітлення.

Морква. Фото: Istock
Солодка картопля
Ще одне джерело бета-каротину та вітаміну А. Містить його навіть більше, ніж морква.

Картопля. Фото: Istock
Яйця
У жовтках є лютеїн і зеаксантин, що знижують ризик макулярної дегенерації. Дослідження показують: 2–4 яйця на тиждень зменшують ризики ВМД на 62%.

Яйця смажені. Фото: Istock
Сирий болгарський перець
Антиоксиданти у перці захищають клітини та підтримують кровотік до очей. Вітамін C також пов’язаний зі зниженням ризику кількох очних захворювань.

Перець. Фото: Istock
Гарбуз
Вітаміни A і C в гарбузі допомагають зменшити «курячу сліпоту» та уповільнити прогресування катаракти й ВМД.

Гарбузи. Фото: Istock
Броколі та брюссельська капуста
Багаті на клітковину, каротиноїди та вітамін C. Одне дослідження показало, що 500 мг вітаміну C щодня знижують ризик катаракти майже на 20%.

Броколі. Фото: Istock
Вода
Хоча це банально, але вода завершує список. Оскільки очі складаються переважно з води, підтримання водного балансу критично важливе для їхнього здоров’я.

Вода. Фото: Istock
Якщо вживати ці всі продукти ваш зір буде здоровим не тільки зараз, але й в майбутньому.
Читайте по темі
- Українцям нагадали про приховану шкоду чіпсів. Кардіологи попереджають, що популярний перекус може погіршувати роботу серця, спричиняти запалення та підвищувати ризики.
- Багато хто не уявляє свого ранку без чашки ароматної кави. Проте дієтологи застерігають: цей напій «дружить» далеко не з усіма продуктами. Експерти оприлюднили список із 5 популярних страв, поєднання яких із кавою може нашкодити травленню та серцю.
- Споживання яєць більше не вважають небезпечним для серця. Нові дослідження доводять, що цей продукт не є головною причиною підвищення рівня холестерину в крові, якщо їсти його правильно.