Морква і не тільки: медики назвали 12 найкорисніших продуктів для зору

Аватар Аліна Сівак Аліна Сівак
434
1 голос
Морква і не тільки: медики назвали 12 найкорисніших продуктів для зору
Риба і шпинат. Фото: УНІАН
Фахівці пояснили, які продукти найбільш ефективно підтримують здоров’я очей. Більшість корисних речовин можна отримати без добавок – просто з їжі.

Люди рідко здогадуються, що поживні речовини, корисні для очей, як-от цинк, омега-3 жирні кислоти та вітаміни A і C, допомагають знизити ризик розвитку вікових захворювань. Усі ці речовини можна отримати з продуктів – і це не лише морква. Вчені назвали 12 найкорисніших продуктів, що «врятують зір». Про це проінформували на порталі про здоров’я Very Well Health.

ВАЖЛИВО! Якщо ви не отримуєте достатню кількість поживних речовин з їжі, офтальмолог може порекомендувати використовувати харчові добавки.

Які продукти корисні для очей?

Риба

Лосось, тунець та інша жирна риба містять омега-3 жирні кислоти з протизапальними та антиоксидантними властивостями. Особливо важлива ДГК – речовина, що формує сітківку та підтримує зір, зменшуючи окислювальні пошкодження і покращуючи кровообіг.

Лосось. Фото: Istock

Горіхи та насіння

Горіхи та насіння багаті на вітамін Е, який захищає клітини очей. Волоські горіхи, мигдаль, пекан і насіння соняшнику допомагають знизити ризик катаракти та макулярної дегенерації.

Фісташки також містять лютеїн і зеаксантин – антиоксиданти, що покращують зір і захищають очі.

Горіхи. Фото: Istock

Квасоля та бобові

Квасоля і сочевиця – чудове джерело цинку. Він допомагає виробляти меланін та транспортує вітамін А до сітківки, зменшуючи ризик катаракти. Особливо корисний людям з віковою макулярною дегенерацією.

Квасоля. Фото: Istock

Цитрусові

Апельсини, грейпфрути, мандарини та лимони містять багато вітаміну C, який захищає клітини очей від пошкоджень вільними радикалами. Він сприяє оновленню клітин і допомагає уповільнити вікову втрату зору.

Апельсини і лимони. Фото: Istock

Листові зелені овочі

Шпинат, капуста та інші зелені овочі містять лютеїн, зеаксантин, вітаміни A, C і K. Вони підтримують макулу – зону ока, що відповідає за центральний зір.

Шпинат. Фото: Istock

Морква

Багата на бета-каротин, з якого утворюється вітамін А. Він покращує нічний зір та допомагає бачити в умовах слабкого освітлення.

Морква. Фото: Istock

Солодка картопля

Ще одне джерело бета-каротину та вітаміну А. Містить його навіть більше, ніж морква.

Картопля. Фото: Istock

Яйця

У жовтках є лютеїн і зеаксантин, що знижують ризик макулярної дегенерації. Дослідження показують: 2–4 яйця на тиждень зменшують ризики ВМД на 62%.

Яйця смажені. Фото: Istock

Сирий болгарський перець

Антиоксиданти у перці захищають клітини та підтримують кровотік до очей. Вітамін C також пов’язаний зі зниженням ризику кількох очних захворювань.

Перець. Фото: Istock

Гарбуз

Вітаміни A і C в гарбузі допомагають зменшити «курячу сліпоту» та уповільнити прогресування катаракти й ВМД.

Гарбузи. Фото: Istock

Броколі та брюссельська капуста

Багаті на клітковину, каротиноїди та вітамін C. Одне дослідження показало, що 500 мг вітаміну C щодня знижують ризик катаракти майже на 20%.

Броколі. Фото: Istock

Вода

Хоча це банально, але вода завершує список. Оскільки очі складаються переважно з води, підтримання водного балансу критично важливе для їхнього здоров’я.

Вода. Фото: Istock

Якщо вживати ці всі продукти ваш зір буде здоровим не тільки зараз, але й в майбутньому.

Читайте по темі