Названо продукт, який радять уникати кардіологи: лікар розкрив всю шкоду улюбленого українцями снеку

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
262
1 голос
Названо продукт, який радять уникати кардіологи: лікар розкрив всю шкоду улюбленого українцями снеку
Чіпси. Фото: freepik
Українцям нагадали про приховану шкоду чіпсів. Кардіологи попереджають, що популярний перекус може погіршувати роботу серця, спричиняти запалення та підвищувати ризики.
Зміст

Який продукт дійсно становить небезпеку для серця?

Кардіологи в матеріалі для Parade назвали продукт, якого своїм пацієнтам рекомендують уникати в першу чергу. Йдеться про чіпси – один з найпопулярніший серед українців снеків, який створює серйозне навантаження на серцево-судинну систему.

Важливо: середньостатистичний українець споживає близько 0,5 кг картопляних чіпсів на рік.

Чіпси. Фото: freepik

Кардіолог Джек Вулфсон наголошує, що склад цього продукту має безліч небезпечних компонентів. 

«Чіпси зазвичай містять ті ж самі інгредієнти, які спричиняють проблеми з серцем».

Позицію колеги підтверджує кардіолог Колумбус Батист, звертаючи увагу на технологічні особливості виробництва.

«Картопляні чіпси, особливо шкідливі через вищий вміст жиру та акриламіду (з'єднання, що утворюється під час високотемпературної обробки. Численні дослідження пов'язують її з серцево-судинними захворюваннями) порівняно з кукурудзяними чіпсами, хоча всі чіпси – це ультра-оброблені продукти, які підвищують ризик серцево-судинних захворювань і повинні вживатися помірно».

Чим чіпси шкодять серцю та організму людини?

  • 1. Високий вміст насичених жирів і трансжирів

Однією з ключових загроз є надмірна кількість шкідливих жирів. Саме вони підвищують рівень «поганого» холестерину, який провокує утворення бляшок на стінках судин.

Чіпси негативно впливають на серце, перш за все, через високий вміст насичених жирів, які підвищують рівень холестерину ЛПНЩ, за словами доктора Батиста.

  • 2. Рафінований крохмаль та різкі скачки цукру

Швидке розщеплення крохмалю викликає стрибок глюкози, провокуючи інсулінові коливання. Це втомлює підшлункову залозу, сприяє накопиченню жиру та підвищує ризик переддіабету.

  • 3. Надлишок солі та харчових добавок

Сіль у поєднанні з обробленими жирами сприяє затримці води, зростанню тиску та навантаженню на судини.

У середньому порція чіпсів містить близько 140 мг натрію – близько 7% добової норми.

Чіпси. Фото: freepik

Чи можна їсти чіпси взагалі?

Кардіологи не наполягають на повній забороні, але рекомендують розумне обмеження. Доктор Вулфсон запевняє, що «допустимо вживати чіпси раз на тиждень або рідше», але якщо у людини високий тиск, інсулінорезистентність або ожиріння, то лікар рекомендує їсти їх ще рідше».

Читайте по темі: