Шпинат чи м'ясо: дієтологиня сказала, що краще вживати при нестачі заліза

Аватар Аліна Сівак Аліна Сівак
37
0 голосів
Шпинат чи м'ясо: дієтологиня сказала, що краще вживати при нестачі заліза
М'ясо і шпинат. Фото: unian
Відома дієтологиня пояснила, який продукт ефективніше допомагає підвищити рівень заліза в організмі. За її словами, хоч шпинат і містить багато заліза, м’ясо засвоюється значно краще.

Дієтологиня-нутриціологиня Емі Браунштейн розповіла, який продукт краще допомагає при нестачі заліза – шпинат чи м’ясо. За її словами, обидва продукти містять залізо, проте його форма різна, тому й засвоюється воно по-різному. Про це повідомляє Verywellhealth.

«Якщо ви відчуваєте виснаження або втому, можливо, у цьому винен низький рівень заліза. Хоча шпинат часто хвалять за його вміст, м’ясо може бути ефективнішим способом підвищити рівень заліза, адже організм засвоює його легше», – зазначила фахівчиня.

Вона пояснила, що існує два типи заліза – гемове та негемове. Гемове міститься в продуктах тваринного походження – м’ясі, морепродуктах і птиці – і добре засвоюється організмом. Негемове, навпаки, надходить із рослинних продуктів, таких як шпинат, і засвоюється гірше, оскільки певні сполуки в рослинах можуть блокувати цей процес.

М'ясо. Фото: depositphotos

Як свідчать дані Національного інституту охорони здоров’я США, навіть якщо шпинат містить більше заліза, ніж деякі види м’яса, до крові потрапляє лише невелика його частина.

Цікаво, що згідно з дослідженням, опублікованим у 2025 році в журналі MDPI, поєднання продуктів із гемовим і негемовим залізом може підвищити загальне засвоєння цього елементу до 40%.

Емі Браунштейн радить не покладатися лише на один продукт, а збалансувати раціон: додавати до м’яса овочі, вживати вітамін C для кращого засвоєння заліза та за потреби, звертатися до лікаря щодо прийому добавок.

Хоч шпинат і залишається корисним елементом раціону, при серйозній нестачі заліза краще звернути увагу на продукти тваринного походження – вони допоможуть відновити сили швидше та ефективніше.

  • Нагадаємо, раніше ми писали про те, де більше білка – у лосося чи курки.