Що їсти восени аби вберегтися від застуди та зміцнити імунітет: три прості й дуже корисні страви

Лара Джу́сті назвала кілька основних продуктів, які варто додати до раціону восени, щоб зміцнити природний захист організму перед хвилею ГРВІ. Поради від боратинської дієтологині досить прості, але науково обґрунтовані.
«Намагайтеся вживати сезонні продукти, багаті на вітаміни C, D та цинк — вони природно підтримують імунну систему. Вітамін C у великих кількостях міститься в ягодах, цитрусових, зелених листових овочах, а найкращими джерелами вітаміну D є жирна риба (лосось, сардини, скумбрія) та жовтки яєць».
Страви, які чудово підтримують імунітет восени
- Пиріг із лососем — ситний і корисний;
- Сардини на тості — легкий варіант на сніданок або перекус;
- Пишний омлет із яєчними жовтками — ідеальне джерело вітаміну D.
❗️Для тих, хто не споживає м’ясо чи продукти тваринного походження й рибу, чудовою альтернативою стануть гриби: гливи чи шиїтаке – це природне джерело вітаміну D.
Для підвищення рівня цинку дієтологиня радить тим, хто полюбляє снідати вівсянкою, додавати до неї один важливий інгредієнт.
«Посипайте вівсянку гарбузовим насінням, додавайте нут у карі чи салати — це чудова підтримка імунітету».
- Восени поширені сезонні хвороби включають ГРВІ та грип, загострення хронічних захворювань (наприклад, шлунково-кишкових, суглобів, серцево-судинних) та алергію.
- Ці захворювання виникають через послаблення імунітету, перепади температур, зменшення сонячного світла та підвищену вологість, що сприяє розмноженню вірусів і бактерій.