Китайські вчені назвали напій, що руйнує печінку не гірше за алкоголь: його в Україні п'ють навіть діти

Вживання лише однієї банки газованого напою на день, мова про Кока-Колу, дієтичної чи звичайної, може значно підвищити ризик розвитку смертельного захворювання печінки, згідно з дослідженнями, проведеними вченими з Китаю.
Дослідники виявили, що лише 250 мл газованих напоїв на день, а менше однієї баночки, достатньо, щоб підвищити ризик обростання печінки жиром (MASLD) до 60 відсотків!
Вчені, які проаналізували раціон понад 123 тисяч дорослих британців та виявили, що ті, хто постійно вживає підсолоджені цукром напої, такі як Coca-Cola, мають на 50 відсотків підвищену ймовірність розвитку цього захворювання.
Для порівняння, напої з низьким вмістом цукру або без цукру, такі як Diet Coke або Sprite Zero Sugar, підвищують ризик розвитку MASLD на 60 відсотків.
«Підсолоджені цукром напої давно перебувають під пильною увагою, тоді як їхні «дієтичні» альтернативи часто розглядаються як здоровіший вибір», – цитує дослідницю гастроентерології в Першій афілійованій лікарні Сучжоуського університету в СучжоЛіхе Люу видання Daily Mail.
- Експерти заявили, що результати дослідження свідчать про те, що «дієтичні» альтернативи можуть бути більш шкідливими для здоров’я печінки, ніж вважалося, і закликали медичних працівників «переглянути» їхню роль у здоровому харчуванні.