Ціни на продукти б’ють по гаманцю українців: що за рік подорожчало втричі – і чи варто очікувати полегшення

Українці шоковані новими цінниками на звичні продукти. Як повідомляє Blik.ua з посиланням на дані Держстату, за останній рік деякі овочі подорожчали в кілька разів. Найбільший ціновий стрибок продемонструвала капуста – майже на 267%, до 49,7 гривні за кілограм.
Таблиця здорожчання цін. Джерело: Держстат
Не відстала й морква – вона додала в ціні понад 205%, піднявшись до 39 гривень за кіло. Також суттєво подорожчали яйця – на 73%, зараз десяток коштує 59,2 гривні.
У лідерах подорожчання і яблука – плюс 61,6%, до 46,4 гривні. Гречка подорожчала на 44% і коштує вже 35,9 гривні за кілограм. Пачка вершкового масла на 200 г виросла в ціні до 108 гривень, що на 32% дорожче, ніж торік.
Злетіла й ціна на соняшникову олію – плюс 40,5%, до 80,2 гривні за літр. Навіть цукор додав у ціні – плюс 10,5%, його середня ціна тепер 33,4 гривні за кіло.
На цьому тлі справжнім шоком стало єдине здешевлення. Сало, всупереч тренду, втратило у вартості 4,3% – тепер воно коштує 167,9 гривні за кілограм.
За даними Національного банку України (НБУ), головна причина такого цінового стрибка – минулорічна спека без дощів. Вона вдарила по врожайності та якості овочів і фруктів.
«Наслідки аномально сухого літа 2024 року ще досі відчуваються», – пояснюють у Нацбанку.
Інфляція у квітні сягнула 15,1%, а продуктова – 19,8%. Але, за прогнозами, ситуація зміниться. У Національному банку України кажуть, що вже влітку інфляція сповільниться, а до кінця року може опуститися нижче 10%.
«Продовольча інфляція повернеться до звичного рівня, якщо не буде нових погодних катаклізмів», – зазначають економісти.
Українцям радять готуватися до сезонних змін вартості, а також враховувати вплив погодних умов, які охопили Україну в цей аномально дощовий травень.
- Нагадаємо, нещодавно виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ексклюзивному інтерв’ю Blik.ua розлого розповів, чи варто українцям розраховувати на зниження цін на базові продукти харчування.
- Також ми розповідали, що Олег Пендзин розповів, як можна зекономити сімейний бюджет на провіант.
Читайте також: «Чим бідніший народ, тим більше він їсть хліба та картоплі»: експерт сказав, чому в Україні не дорожчає м'ясо