«Чим бідніший народ, тим більше він їсть хліба та картоплі»: експерт сказав, чому в Україні не дорожчає м'ясо

Останнім часом ціни на м'ясо в Україні суттєво не зростають. Так, за рік ковбаса подорожчала лише на 6%, а на сало - на 2,5%. Свинина додала у вартості 4%, а яловичина трохи більше – 17% при значному зменшенні поголів’я. Курятина зросла у ціні на 2%. Про це в ексклюзивному інтерв’ю BLIK.ua розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
«Чи стали українці масово сповідувати вегетаріанство? Звісно, ні. Річ у тому, що чим бідніший народ, тим більше він їсть хліба та картоплі, а чим багатший – тим більше споживає м’ясної та молочної продукції. Так було завжди», - зазначив він.
Читайте також: «Минулого року висаджували квіти, нині – картоплю»: економіст дав пораду українцям, як зекономити на продуктах
За словами експерта, свинина подорожчала лише на 4% через суттєве падіння попиту. Олег Пендзин стверджує, що українці, які традиційно споживали м’ясні продукти, почали віддавати перевагу так званому борщовому набору, який виріс у ціні більше ніж у два рази.
«На м’ясо в чистому вигляді елементарно не вистачає грошей. М’ясний ринок впав, немає кому продавати, українці сильно збідніли за останні роки», - додав економіст.
- Нагадаємо, після незначного подорожчання в Україні почали дешевшати тепличні огірки. Аналітики пояснюють це потеплінням та зростанням пропозиції цих овочів на ринку.
- Натомість українські виробники почали значно підвищувати ціни на цибулю. Причиною називають сезонне зменшення запасів.