Як приготувати Різото Парміджано: шеф-кухар Ярославський розкрив рецепт класики, яку варто спробувати кожному

Володимир Ярославський, знаний український кухар та суддя кулінарного шоу «МастерШеф», поділився секретом приготування класичної страви — базової версії італійського Різотто Парміджано.
Український шеф-кухар Володимир Ярославський поділився оригінальним рецептом Різотто Парміджано — класичної італійської страви з рису. За його словами, це кулінарне диво має спробувати кожен.
Інгредієнти на дві порції
- 150 г рису арборіо або карнаролі;
- 30 г шалоту чи іншої цибулі;
- оливкова олія;
- 50–60 г білого сухого вина;
- 500–600 г світлого бульйону;
- 15–20 г масла;
- 80–120 г тертого пармезану.
Спосіб приготування
- дрібно нарізаємо цибулю;
- розігріти пательню з олією, додати цибулю й обсмажити її до побіління;
- додати рис — він має спочатку стати прозорим, а потім трохи побіліти. Важливо: цибуля не повинна пригоріти;
- вилити вино до рису, випарувати не до кінця й починаємо додавати гарячий бульйон у 5–6 прийомів, постійно помішуючи;
- зняти з вогню, додати масло й помішувати, поки воно не розтане. Потім додати тертий пармезан або грана падано, вимішуючи до хвилястої кремової текстури.
Крім того, додає кулінар, якщо додати гриби, трюфель, спаржу чи інші овочі — то пармезану може знадобитися менше. Начинку слід класти майже готовою перед маслом, щоб вона прогрілася й віддала аромат. Можна експериментувати й з іншими сирами.
- Нагадаємо, раніше Володимир Ярославський поділився секретом приготування давньої української страви під назвою «шпундра».