Мерудія, контабас і баба шарпанина: Євген Клопотенко на свій День народження показав страви, які його змінили
Український шеф-кухар і телеведучий Євген Клопотенко сьогодні, 23 листопада, святкує День народження. На честь цього відомий кулінар поділився стравами, про які дізнався за останній час і які, за його словами, роблять його тим, ким він є. Смачною підбіркою Клопотенко поділився у своєму Instagram.
Як зазначив Євген, замість планів чи підсумків свого 38-річчя він вирішив зробити список страв – адже саме це для нього найцінніше.
«Замість списку планів чи підсумків хочу поділитися тим, що для мене справді цінне. Слова та страви, які я почув, знайшов, і які найкраще розповідають, хто ми є», – написав Клопотенко.
За минулий рік він дізнався, що таке мерудія, котабас, кураб’є, вертута, кисляк, кандьор та багато іншого. На коротких відео він показав, які саме страви має на увазі – усі вони дуже різноманітні та виглядають апетитно.
«Я дізнався, що мерудія – спеція з Бесарабії, а контабас – напій, настояний на бруньках смородини. Що є миргородське сало, копчене на сіні», – додав кухар.
Про які страви йдеться?
- Бекмес – випарений кавун.
Бекмес. Фото: KP.ua
- Лемішка – хелсі-чіпси з житнього борошна.
- Калатуша – рідка страва з поєднанням грибів і риби.
- Леквар – сливове варення.
- Мерудія – універсальна суха приправа з подрібнених сушених трав.
- Контабас – смородинова настоянка; старовинний український алкогольний напій.
- Кураб’є – східне пісочне печиво, зазвичай з джемом.
- Гуcлянка – коров’яче молоко, сквашене природними бактеріями.
- Гартаначка та кандьор – «родичі» кулішу, страва на м’ясній юшці або воді, затирається салом із цибулею та часником.
- Мацик – сиров’ялене м’ясо, що дозріває в сечовому міхурі.
Клопотенко також поділився, що дізнався про нову породу корів:
«Дізнався про сіру породу українських корів і сир з її молока», – написав він.
Наприкінці він згадав ще кілька страв:
- Квасоля яська – дуже велика, корисна і смачна.
- Товчанка – картопля з маком і квасолею.
- Баба шарпанина – пиріг на рибній юшці замість води.
І, звісно, качана каша, якою він навіть пригощав президентів, прем’єрів та королівських осіб – зокрема й Принца Гаррі під час візиту до Києва.
Качана каша. Фото: Уніан
Читайте по темі
- Нещодавно ми писали, що Євген Клопотенко привітав українців із Днем української писемності та мови й поділився з шанувальниками мовними цікавинками, які зустрічав під час своєї експедиції регіонами України.
- Раніше, Клопотенко презентував у Токіо борщ із продуктів, вирощених на розмінованих українських полях: реакція японців.
- 6 жовтня, відомий український ресторатор Євген Клопотенко поділився незвичайним осіннім рецептом. Шеф-кухар запропонував поєднати гарбуз і зелений чай у одному супі та запевнив – це справді смачно.