Шоу BIZ

Мерудія, контабас і баба шарпанина: Євген Клопотенко на свій День народження показав страви, які його змінили

Аліна Сівак
306
Євген Клопотенко. Фото: Instagram
У свій День народження Євген Клопотенко вирішив не підбивати підсумки, а розповісти про страви, які, за його словами формують його як людину. Шеф-кухар показав рідкісні українські страви, які вважає справжньою цінністю.

Український шеф-кухар і телеведучий Євген Клопотенко сьогодні, 23 листопада, святкує День народження. На честь цього відомий кулінар поділився стравами, про які дізнався за останній час і які, за його словами, роблять його тим, ким він є. Смачною підбіркою Клопотенко поділився у своєму Instagram.

Як зазначив Євген, замість планів чи підсумків свого 38-річчя він вирішив зробити список страв – адже саме це для нього найцінніше.

«Замість списку планів чи підсумків хочу поділитися тим, що для мене справді цінне. Слова та страви, які я почув, знайшов, і які найкраще розповідають, хто ми є», – написав Клопотенко.

За минулий рік він дізнався, що таке мерудія, котабас, кураб’є, вертута, кисляк, кандьор та багато іншого. На коротких відео він показав, які саме страви має на увазі – усі вони дуже різноманітні та виглядають апетитно.

«Я дізнався, що мерудія – спеція з Бесарабії, а контабас – напій, настояний на бруньках смородини. Що є миргородське сало, копчене на сіні», – додав кухар.

Про які страви йдеться?

  • Бекмес – випарений кавун.

Бекмес. Фото: KP.ua

  • Лемішка – хелсі-чіпси з житнього борошна.

  • Калатуша – рідка страва з поєднанням грибів і риби.

  • Леквар – сливове варення.

  • Мерудія – універсальна суха приправа з подрібнених сушених трав.

  • Контабас – смородинова настоянка; старовинний український алкогольний напій.

  • Кураб’є – східне пісочне печиво, зазвичай з джемом.

  • Гуcлянка – коров’яче молоко, сквашене природними бактеріями.

  • Гартаначка та кандьор – «родичі» кулішу, страва на м’ясній юшці або воді, затирається салом із цибулею та часником.

  • Мацик – сиров’ялене м’ясо, що дозріває в сечовому міхурі.

Клопотенко також поділився, що дізнався про нову породу корів:

«Дізнався про сіру породу українських корів і сир з її молока», – написав він.

Наприкінці він згадав ще кілька страв:

  • Квасоля яська – дуже велика, корисна і смачна.
  • Товчанка – картопля з маком і квасолею.
  • Баба шарпанина – пиріг на рибній юшці замість води.

І, звісно, качана каша, якою він навіть пригощав президентів, прем’єрів та королівських осіб – зокрема й Принца Гаррі під час візиту до Києва.

Качана каша. Фото: Уніан

Читайте по темі