Кава знову подорожчає: як погода у Бразилії впливає на ціну улюбленого для багатьох напою
Ф’ючерси на арабіку у Нью-Йорку зросли до найвищого рівня за останні два місяці на тлі хвиль холоду та заморозків у Бразилії, які можуть завдати шкоди плантаціям у головній країні-виробнику. Про це пише Bloomberg.
Експерт компанії McDougall Global View Майкл МакДуґалл наголосив, що нинішня ситуація може мати довготривалий ефект, адже це стосується не лише нинішнього урожаю, а й ринку кави наступного року.
Читайте також: Коли корисно пити каву – до чи після сніданку: вчені з Великої Британії дали однозначну відповідь
«Йдеться не лише про нинішній урожай. Вплив холодів може позначитися і на сезоні 2026 року, адже вже зараз фіксується ранній стрес для квітучих дерев», – розповів МакДуґалл.
У вівторок найбільш ліквідний контракт піднявся на 2,6%, продовживши п’ятиденний ріст, найдовший із квітня. На котирування додатково вплинули скорочені поставки кави за кордон та повідомлення про заморозки у ключових аграрних районах – Сул-де-Мінас та Серрадо.
- За підрахунками Coffee Trading Academy, у сезоні 2025-2026 років валове виробництво кави в Бразилії (арабіка та робуста разом) становитиме близько 63,9 млн мішків по 60 кг, що на 2,1% менше, ніж минулого року.
- Раніше ми повідомляли, що додавання спецій до ранкової кави не лише урізноманітнює смак, а й приносить користь організму.
Читайте також: П’ять напоїв для міцної психіки та протидії появі ракових клітин: мова не про горілку чи кефір