Українці стали більше пити: фіксується ажіотажний попит на виноград для виробництва вина — Vitis Group

Через стрес українці стали частіше вживати алкоголь, що призвело до зростання попиту на виноград для виробництва вина. Про це в інтерв’ю NV Бізнес розповів співвласник компанії-імпортера Vitis Group Сергій Мазур.
За його словами, хоча вартість імпортного вина в доларах знизилася на 30–40%, обсяги продажів у пляшках уже досягли довоєнних показників. Українські споживачі дедалі частіше віддають перевагу дешевшим імпортним винам та міцному алкоголю.
«Є сегменти важкого алкоголю, де споживання навіть зросло порівняно з довоєнним часом. У грошовому еквіваленті спостерігається суттєве падіння, але в пляшках — ми майже повернулися до обсягів 2021 року», — розповів Мазур.
Значна частина споживачів із середнього сегмента виїхала за кордон, і це вдарило по імпортерах. Однак загальна кількість проданого алкоголю не зменшилася — українці частіше п’ють через стрес.
Ще одна важлива тенденція, яку відзначають у Vitis Group — зростання популярності українського крафтового алкоголю.
«Ми бачимо, як українці повертаються до вітчизняного. Це стосується не лише вина, а й пива, сирів, інших продуктів. Патріотичний фактор працює», — зазначив Мазур.
Втім, ситуація із вітчизняним вином залишається складною. Значна частина виноградників залишилася на тимчасово окупованих територіях або постійно перебуває під обстрілами.
«Виноградарство або зупинене, або «заморожене» до закінчення війни. Через це попит на українське вино не може бути повністю реалізований», — додає експерт.
Зараз українські виробники активно борються за сировину. Закупівлі винограду стрімко зростають, що створює ажіотаж на ринку.
«Винограду бракує, і за нього конкурують не лише винороби, а й виробники бренді. Часто перемагає той, хто дає кращу ціну, а не обов’язково той, хто вміє робити найкраще вино», — підсумував Мазур.
Раніше вчені з Кембридзького університету (Великобританія) визначили та науково обґрунтували мінімальну кількість алкоголю, яка вже може вважатися небезпечною для здоров’я.
- Читайте також: Який алкоголь найменш токсичний: експерт здивував відповіддю