Названо продукт, який допоможе знизити ризик деменції: професор дав чіткі поради

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
714
2 голоси
Названо продукт, який допоможе знизити ризик деменції: професор дав чіткі поради
Літній чоловік. Фото: Pixabay
Вчений і фахівець у галузі генетичної епідеміології Тім Спектор повідомив, що знає, який доступний всім українцям продукт допоможе суттєво знизити ризик розвитку деменції.

Тім Спектор, відомий генетичний епідеміолог і співзасновник додатку Zoe, в своєму Instagram привернув увагу до звичайного продукту, який є в кожному українському супермаркеті. За його словами, гриби мають неабиякий вплив на мозок і здоров’я загалом, і навіть можуть зменшити ризик розвитку деменції. 

Результати дослідження на вплив вживання грибів на ризик розвитку деменції

Науковець наводить приклад дослідження 2017 року, в якому за участю майже 13 000 осіб літнього віку проводили спостереження впродовж шести років. Результати виявилися вражаючими: ті, хто вживав гриби не менше трьох разів на тиждень, мали на 20% нижчий ризик розвитку деменції.

Професор радить перед готуванням залишити гриби на сонячному підвіконні на 20 хвилин – так вони накопичують вітамін D. Як і шкіра людини, гриби можуть синтезувати цей важливий вітамін під впливом ультрафіолету.

«Я їм гриби кілька разів на тиждень. Вони багаті на вітаміни D, B, іноді навіть B12. У них багато селену, поліфенолів, білка і клітковини. А ще вони надзвичайно смачні та універсальні: їх можна додавати майже в будь-яку страву», – ділиться Тім Спектор.

Чим корисні гриби

  • Гриби є джерелом амінокислоти ерготіонену – потужного протизапального агента.
  • Їхнє вживання сприяє зміцненню імунітету, покращенню емоційного стану та навіть може зменшити ймовірність деяких онкологічних захворювань.

Чому варто включити гриби до раціону

Гриби – це не лише смачно, а й надзвичайно корисно. Вони:

  • знижують ризик раку
  • покращують роботу мозку
  • сприяють зменшенню рівня холестерину
  • підтримують кишкову мікрофлору
  • постачають організму вітамін D
  • знижують споживання солі

Одне велике дослідження (1966–2020) показало: лише 18 г грибів на день (приблизно дві середні печериці) можуть знизити ризик раку майже на 45%.

  • Раніше ми писали, що експерти знайшли фразу, яка може вказувати на ранню стадію деменції.