Цей популярний продукт роками вважали небезпечним, а він рятує серце: нова правда про звичну їжу вас вразить

Понад пів століття нас переконували відмовитися від масла, бо воно нібито забиває артерії. Але дослідження Бостонського університету кидає виклик цьому міфу. Виявилося, що всього 5 грамів масла щодня – це не шлях до інфаркту, а шанс зберегти здоров’я. Про це повідомляє Blik.ua з посиланням на Daily Mail.
Науковці спостерігали за 2 500 людьми віком від 30 років протягом кількох десятиліть. Результати вразили: ті, хто споживав хоча б чайну ложку масла щодня, на 31% рідше хворіли на діабет 2 типу. А саме він є головною передумовою серцевих хвороб.
Ба більше – масло підвищувало рівень «доброго» холестерину та знижувало рівень шкідливих жирів, які закупорюють судини. Цей ефект повністю суперечить давнім уявленням про шкоду вершкового масла.
А ось маргарин, який десятиліттями вважали безпечним, виявився набагато небезпечнішим. У дослідженні зазначено, що вживання маргаринів підвищувало ризик діабету на понад 40%, а серцевих хвороб – на 30%.
«Найімовірніше, це пов’язано з трансжирами, які масово використовувалися в маргаринах у 1970–1990-х роках», – припускають дослідники.
Хоча їх нині й замінили безпечніші жири, наслідки старих звичок ще даються взнаки.
Медики радять не захоплюватися, але й не боятися: 5 грамів натурального масла – цілком допустима доза. Особливо, якщо його вживати разом із овочами, цільнозерновим хлібом або кашами.
До слова, NHS – британська служба охорони здоров’я – і досі радить обмежувати споживання насичених жирів. Проте нові дані можуть змінити ці рекомендації вже найближчим часом.
Дослідники наголошують: усе має бути збалансовано. Масло саме по собі не є ліками, але у помірній кількості – не ворог. І тим паче – краще за старий маргарин.
Отже, замість того щоб панічно уникати вершкового масла, краще замислитися, що саме ви намазуєте на хліб. Бо можливо, саме ложка масла рятує серце!
- Раніше ми повідомляли, що щоденна баночка консервованого нуту або чорної квасолі може стати вашим простим і недорогим союзником у боротьбі з серцевими захворюваннями.
- Також ми зазначали, що вживання великої кількості клітковини може не лише вберегти від інсульту, а й знизити загальну смертність – до такого висновку дійшли дослідники з Китаю, проаналізувавши дані понад 39 тисяч людей у США за останні два десятиліття.
Читайте також: Чому наші дитячі спогади зникають: вчені знайшли відповідь, яка здивує всіх