Шість кольорів калу, на які варто звернути увагу: як у туалеті можна дізнатися про стан здоров’я

Аватар Ілля Рябінін Ілля Рябінін
542
1 голос
Шість кольорів калу, на які варто звернути увагу: як у туалеті можна дізнатися про стан здоров’я
Хлопець біля унітазу. Ілюстративне фото: freepik
Терапевтка Бхавіні Шах з LloydsPharmacy Online Doctor розповіла, як вигляд випорожнень вказує на стан здоров’я, а також на що варто звертати увагу. Навіть якщо ви вважаєте себе здоровими, негативні зміни можуть настати за лічені дні.

За словами медикині, вважається нормальним ходити до туалету «по великому» щодня, або хоча б раз на три дні. Випорожнення мають бути м’якими, легко виходити, не спричиняючи болю чи надмірного напруження.

Проте їхній колір має вказувати на стан здоров'я вивільної системи та системи травлення:

  • Коричневий (нормальний та здоровий колір. Якщо немає інших симптомів, хвилюватися не варто):
  • Зелений (спричинений споживанням великої кількості зелених овочів, харчових барвників або антибіотиків. Іноді це свідчить про кишкову інфекцію, наприклад гастроентерит);
  • Жовтий (порушення в роботі підшлункової залози через зменшення вироблення або виділення ферментів);
  • Сірий/блідий (проблеми з жовчовивідною системою (печінка, жовчний міхур, підшлункова) внаслідок прийому препаратів проти діареї або може свідчити про серйозні захворювання, включно з пухлинами.
  • Червоний (потрібне повне обстеження, адже може свідчити про кровотечу з прямої кишки, що вказує на ризик раку кишківника);
  • Чорний (наслідки прийому ліків (наприклад, заліза), але також вказує на шлункову кровотечу чи геморой)

Шах зауважила, що здорове випорожнення має вигляд «ковбаски», гладенької або з тріщинами. Якщо ж вони сухі, дрібні або великі чи болісні при дефекації - це перші ознаки закрепу.

Як покращити стан

При кишковому закрепі медики радять поступово підвищувати кількість клітковини у раціоні до 30 г на день. Ними є:

  • вівсянка
  • цільнозернові макарони
  • квасоля та сочевиця
  • висівки
  • льон

Окрім покращення травлення, клітковина знижує ризик раку кишківника, серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу та інсультів. Також варто споживати більше фруктів, де знаходиться сорбітол:

  • яблука
  • абрикоси
  • виноград
  • родзинки
  • малина
  • полуниця

Попри це потрібно не забувати пити більше води та обмежити вживання алкоголю.

Читайте далі: Британські вчені дізналися, як зменшити ризик серцевого нападу: ліки не потрібні