Не кава і не чай: названо напій, який запобігає утворенню тромбів

Аватар Владислав Власенко Владислав Власенко
1518
5
1 голос
Не кава і не чай: названо напій, який запобігає утворенню тромбів
Питна вода. Фото ілюстративне: bwb.de
Пити достатню кількість води щодня – це один із найпростіших способів знизити ризик утворення тромбів, і загалом постійний позитивний вплив на ваш організм.

Відомий британський лікар Марк Вайтлі назвав напій, про який не можна забувати, аби знизити ризок утворення тромбів. Він відзначає, що потрібно обмежувати себе у солодких газованих напоях чи енергетиках, натомість концентруватися на звичайній воді.

Чому ж так корисно пити воду у достатній кількості протягом дня?

  • Покращує реологію крові (плинність)

Коли організм зневоднений, кров стає густішою, що підвищує ризик згортання. Вода допомагає підтримувати оптимальну в’язкість крові, зменшуючи ймовірність утворення тромбів.

  • Запобігає застою крові

Регулярне споживання води сприяє нормальній циркуляції. При недостатній кількості рідини кров може застоюватися, особливо в нижніх кінцівках, що сприяє утворенню згустків (особливо при малорухомому способі життя).

Читайте також: Як покращити здоров’я серця: поради лікаря, які легко втілити в життя

  • Підтримує роботу судин

Зволожений організм краще підтримує тонус і еластичність судин, а це важливо для нормального кровообігу й запобігання пошкодженню стінок судин, яке також може призвести до тромбозу.

  • Зменшує ризик тромбозу при тривалому сидінні

Під час тривалих поїздок або роботи за комп’ютером зневоднення – додатковий фактор ризику. Якщо не пити воду і не рухатися, ризик тромбозу глибоких вен значно зростає. Тому регулярне пиття води (і вставання кожні 1–2 години) – хороша профілактика.

Скільки води треба пити?

Залежить від ваги, фізичної активності та погоди, але загальне правило – 6–8 склянок (1,5–2 літри) на день для дорослої людини. Якщо активно пітнієш або вживаєш багато кофеїну – більше.

Читайте також: Не труїмо себе: простий спосіб знизити рівень нітратів у новій картоплі