Названо десять найкорисніших продуктів у світі: вчені сказали, що треба вживати для поліпшення здоров’я

Аватар Анастасія Станіславська Анастасія Станіславська
2195
3 голоси
Названо десять найкорисніших продуктів у світі: вчені сказали, що треба вживати для поліпшення здоров’я
Ілюстративна світлина. Фото: heline.net
Різноманітне харчування забезпечує організм необхідними поживними речовинами, підтримує здоров’я органів і знижує ризик хронічних хвороб, як-от діабет чи серцево-судинні захворювання.

Втім, не всі продукти однаково корисні. Деякі з них, хоч і позиціонуються як корисні — наприклад, йогурти, сири чи рослинні напої — можуть містити приховані цукри, насичені жири або штучні добавки через особливості виробництва.

Загалом, набагато кориснішими для здоров’я вважаються цілісні продукти, які зберігають свій природний вигляд і не проходили надмірної обробки.

Як зазначає Британський фонд серця (British Heart Foundation), саме вони найкраще підтримують роботу організму:

«Цілісні продукти не містять доданих насичених жирів, солі чи цукру. Регулярне їх вживання допомагає знизити вміст шкідливих речовин у раціоні, що позитивно впливає на рівень холестерину, артеріальний тиск і масу тіла»

Найздоровіші продукти світу: топ-10 за версією науковців

Різноманітне та збалансоване харчування забезпечує організм ключовими вітамінами, мінералами та активними речовинами, що зміцнюють здоров’я, імунітет і подовжують життя. За оцінкою науковців, до найкорисніших продуктів увійшли:

1. Мигдаль

  • Найпоживніший продукт у світі (97 балів зі 100). Багатий на корисні жири, білок і клітковину. У цілому вигляді менш калорійний, ніж у подрібненому.

2. Черімуя

  • Екзотичний фрукт із солодким смаком, багатий на вітаміни A, C, групи B та калій (96 балів).

3. Океанічний окунь

  • Має лише 79 ккал на 100 г і містить багато білка, B12, селену та фосфору (89 балів).

4. Камбала та інші плоскі риби

  • Містять омега-3 жирні кислоти й мало ртуті. Корисні для серця й мозку (88 балів).

5. Насіння чіа

  • Джерело клітковини, білка та антиоксидантів. Допомагає боротися із запаленнями.

6. Гарбузове насіння

  • Багаті на залізо та марганець. Добрий перекус для підтримки енергії та серця.

7. Мангольд

  • Листовий овоч, що містить антиоксиданти, які уповільнюють старіння.

8. Свиняче сало

  • Містить більше ненасичених жирів, ніж яловичина, а також вітаміни B і омега-3.

9. Листя буряка

  • Джерело вітамінів A, C, K, заліза, кальцію та антиоксидантів.

10. Червоний луціан

  • Корисна морська риба, але потребує обережності через можливий вміст токсинів.

Ці продукти вирізняються високою поживною цінністю та здатністю підтримувати здоров’я на багатьох рівнях — від серця до мозку. Включення їх у щоденний раціон допоможе зміцнити імунітет, знизити ризики хронічних захворювань і покращити самопочуття загалом. Важливо не лише обирати корисне, а й дотримуватися балансу й помірності у харчуванні.