Каву в сторону: вчені назвали напій, який слід пити зранку, щоб знизити ризик ожиріння і діабету

Канадські вчені виявили, що молоко, зокрема з високим вмістом білка, допомагає знизити рівень глюкози в крові протягом дня та підвищує відчуття ситості. У ході дослідження фахівці вивчали, як споживання білкового молока впливає на рівень цукру після сніданку та на відчуття голоду впродовж дня.
Результати показали, що молоко є ефективнішим за воду у зниженні рівня глюкози після їжі, а при високому вмісті білка цей ефект посилюється. Крім того, споживання білкового молока знижувало апетит перед наступним прийомом їжі, особливо якщо сніданок був багатим на вуглеводи.
Професор Дуглас Гофф, один із авторів дослідження для Journal of Dairy Science , підкреслює, що зростання захворювань обміну речовин, таких як діабет 2 типу та ожиріння, є серйозною глобальною проблемою.
Тому розробка ефективних харчових стратегій для попередження та контролю цих станів є надзвичайно важливою. Науковець зазначає, що білки молочної сироватки та казеїну активують виділення гормонів у шлунково-кишковому тракті, які сповільнюють процеси травлення та сприяють тривалому відчуттю ситості. Білки сироватки діють швидше, а казеїн забезпечує більш тривалий ефект.
- Хоча дослідження показало лише незначне зниження кількості їжі за обідом при збільшенні дози сироваткового білка в сніданку, було виявлено, що молоко, особливо в поєднанні з високовуглеводним сніданком, допомагає знижувати рівень глюкози навіть після обіду. А високобілкове молоко має ще сильніший вплив.
Читайте також: Не лише користь: британські вчені виявили небезпечні властивості чаю