Дієта без голодування: вчені зʼясували, як зменшення вуглеводів пришвидшує схуднення

Інтервальне голодування, яке зазвичай передбачає періоди значного обмеження калорій, схоже, втрачає свою популярність на фоні нових наукових відкриттів.
Як повідомляє Blik.ua, учені з британського Університету Суррей виявили, що подібних метаболічних переваг можна досягти просто зменшивши споживання вуглеводів, без необхідності вдаватися до радикальних обмежень у харчуванні.
У дослідженні взяли участь дорослі віком від 20 до 65 років із надмірною вагою або ожирінням. Учасники дотримувалися трьох різних режимів харчування протягом одного дня:
- звичайної дієти зі стандартним рівнем вуглеводів,
- низьковуглеводної дієти з нормальною кількістю калорій,
- низьковуглеводної дієти зі значним скороченням калорій.
Результати показали, що обидві низьковуглеводні дієти, незалежно від зменшення калорійності, призвели до покращення метаболічних показників учасників.
Зокрема, спостерігалося краще засвоєння жирної їжі, зниження рівня тригліцеридів у крові та посилення спалювання жиру для отримання енергії.
«Ми виявили, що просто обмежуючи вуглеводи, без екстремального зменшення калорій, можна отримати метаболічні ефекти, схожі з інтервальним голодуванням», – пояснив доктор Адам Коллінз, співавтор дослідження та доцент кафедри харчування Університету Суррей.
Дослідження, опубліковане в European Journal of Nutrition, також підкреслило, що хоча учасники відчували підвищений голод у дні з низьким вмістом вуглеводів, це не призвело до збільшення споживання їжі протягом наступних двох днів.
Це свідчить про те, що організм може адаптуватися до зменшеного споживання вуглеводів.
Науковці вважають, що періодичне зменшення споживання вуглеводів може стати більш доступним і стійким способом управління та покращення метаболічного здоров'я для багатьох людей, особливо тих, хто знаходить інтервальне голодування занадто складним для дотримання.
- Це дослідження відкриває нові перспективи дієтичних втручань для покращення метаболічного здоров'я та може вплинути на управління такими станами, як діабет другого типу, серцево-судинні захворювання й ожиріння.
- Нагадаємо, японські вчені в новому дослідженні виявили пряму залежність між місяцем народження та рівнем метаболізму людини, встановивши, що люди, народжені в холодну пору року, мають більший шанс залишатися стрункими.
Читайте також: Лікарі назвали продукти для зниження холестерину: один з них є у коморі кожного українця і це не сало