Один з базових продуктів на столі українців може провокувати підвищення тиску: кому не слід переїдати картоплі
Посилаючись на дослідження Гарвардської медичної школи (США), де аналізувалися дані трьох великих проектів за участю понад 187 тисяч чоловіків і жінок, дієтологиня Сара Брюер запевняє – людям, у яких підвищений кров'яний тиск потрібно менше їсти картоплі.
Американські вчені порівняли показники людей, які вживали картопля у різному вигляді кілька порцій на тиждень та людей, які майже не харчувалися бульбою, та з'ясували, що ризик високого кров'яного тиску (гіпертонії) був на 11% вищим у першій групі.
«Вживання чотирьох або більше порцій картоплі на тиждень пов'язане з підвищеним ризиком гіпертонії», – цитує доктора Брюєр портал eurekalert.org.
Також дієтологиня зауважила, що картопля після приготування має вищий глікемічний індекс порівняно з іншими овочами. Це означає, що його вживання може призвести до підвищення цукру в крові.
Читайте по темі
- Вахівці Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) розповіли, скільки грамів солі рекомендовано вживати на добу.
- Експерти із Кембриджського університету (Велика Британія) з'ясували, що люди, які споживають три порції картоплі фрі на тиждень, мають підвищений ризик розвитку діабету 2 типу.
- Канадські науковці з університету Мак-Мастеру виявили особливу користь від вживання картоплі для тіла. Фахівці заявили, що цей овоч здатний відмінно підтримувати роботу м’язів.