Чому взимку хочеться їсти більше, ніж зазвичай: експерти надали наукове пояснення

Аватар Владислав Власенко Владислав Власенко
117
2 голоси
Чому взимку хочеться їсти більше, ніж зазвичай: експерти надали наукове пояснення
Їжа взимку. Фото ілюстративне: Instagram
У зимові місяці багато людей помічають, що постійно хочуть їсти більше, ніж зазвичай. Лікарі пояснюють, що це не примха, а природна реакція організму.

У холодний період багато хто помічає, що апетит зростає, і це не просто звичка чи наслідок святкових застіль. Лікарка Крістал Вайлі пояснює, що під цим явищем стоять цілком наукові причини, пише Express.

Коли на вулиці стає холодніше, організм витрачає більше енергії, щоб утримати стабільну температуру тіла. Через це ми частіше тягнемося до ситних і калорійних страв – від густих супів і макаронів до гарячого шоколаду.

Такі продукти швидко забезпечують теплом і додатковою енергією, тому інстинктивно здаються привабливішими.

Ще один чинник – короткі дні та нестача сонячного світла. Узимку в організмі знижується рівень серотоніну й допаміну, які відповідають за емоційний стан.

їжа, зима
Їжа взимку. Фото ілюстративне: Freepik

  • Через це частіше з'являється втома, поганий настрій або навіть симптоми сезонної депресії. Вуглеводи допомагають тимчасово підвищити рівень серотоніну, тому в темні місяці року нам частіше хочеться хліба, макаронів чи солодощів.
  • За словами лікарки, підвищений апетит – це не лише фізичний голод, а й реакція мозку на нестачу світла та зміни настрою. І якщо не контролювати ці імпульси, легко потрапити в замкнене коло постійного переїдання.