Кава чи чай: дієтологині розкрили, коли та для чого саме корисно пити той чи інший напій
Чай і кава мають корисні властивості, але впливають на організм по-різному. У каві міститься приблизно 80–100 мг кофеїну, у чаї– 30–50 мг на чашку.
Дієтологиня Лорі Райт пояснила, що кава додає енергію., що робить її ідеальним вибором для ранку або перед тренуванням.
«Кава дає більший заряд енергії завдяки більш високому вмісту кофеїну. Вона може підвищити пильність, поліпшити фізичну працездатність і загострити концентрацію».
Однак у чутливих людей кофеїн може викликати тривожність або порушення сну, тому чай із меншою кількістю кофеїну та L-теаніном є правильним вибором у цій ситуації.
Експертка Меган Роу додала, що чай менше подразнює шлунок, тоді як кава може стимулювати травлення, але не всім підходить.
Обидва напої корисні для серця завдяки поліфенолам та антиоксидантам. Дослідження показують, що помірне споживання кави знижує ризик діабету другого типу та деяких серцево-судинних захворювань. Любителі чаю, особливо зеленого або чорного, отримують схожі переваги завдяки флавоноїдам.
Рекомендується вживати не більше 400 мг кофеїну на день, що дорівнює приблизно чотири чашки по 230 мл.
- Раніше ми писали, що команда британських науковців оприлюднила результати масштабного аналізу впливу чаю на серцево-судинну систему, які доводять корить цього напою.