Що їсти, якщо болять коліна: експерт назвала 12 продуктів, як зміцнюють суглоби

Дієтологиня Вікі Кеніг назвала 12 продуктів, які допомагають зміцнити суглоби, зменшують запалення та підтримують коліна, а також порадила, яких продуктів краще уникати.
Дієтологиня Вікі Кеніг впевнена, що для здоров’я суглобів важливо вживати продукти з антиоксидантами та поживними речовинами і підтримувати нормальну вагу. Про це повідомило Prevention.
Топ-12 продуктів, як зміцнюють суглоби
- Листова капуста кале багата на вітамін К, який підтримує хрящі та уповільнює остеоартрит. Якщо додати оливкову олію, користь зростає.
- Оливкова олія першого віджиму містить поліфеноли, що пригнічують фермент ЦОГ, аналогічно як ібупрофен.
- Апельсини та інші цитрусові багаті на вітамін С, важливий для колагену у зв’язках та сухожиллях.
- Квасоля забезпечує антиоксиданти та рослинний білок для відновлення тканин.
- Лосось містить омега-3 EPA/DHA, що зменшують запальні сполуки, покращують функцію суглобів; інші жирні риби теж корисні.
- Шпинат багатий на вітамін К, магній і кальцій для міцності кісток.
- Чорниця зменшує біль і скутість при остеоартриті завдяки поліфенолам, флавоноїдам і антоціанам.
- Куркума містить куркумін, потужний протизапальний засіб.
- Сочевиця багата фітонутрієнтами і клітковиною для підтримки мікробіома.
- Полуниця зменшує стрес і запалення в суглобах, містить вітамін С.
- Цільнозернові, як кіноа та гречка, знижують маркери запалення.
- Волоські горіхи багаті на омега-3 та уповільнюють активність генів руйнування кісток.
Продукти, яких слід уникати: цукор, ультраоброблені страви, надмірно солоні продукти, насичені жири та трансжири.
- Раніше ми писали, що рейпфрут у складі збалансованого раціону може допомогти схудненню та покращенню здоров’я, особливо якщо вживати його перед їжею або вранці.