Названо топ-6 видів риб, у яких найбільший вміст вітаміну D: у списку оселедець та скумбрія

Вітамін D життєво важливий для кісток і імунітету. Фахівці з Verywellhealth назвали найкорисніші види риби, де його вміст найбільший. Скумбрія та оселедець також у переліку.
Вітамін D – це жиророзчинний елемент, необхідний для здоров’я кісток, засвоєння кальцію й підтримки клітинного росту. Як повідомляє Verywellhealth, найкращим природним джерелом цього вітаміну є жирна риба.
Риба має високий рівень вітаміну D, оскільки живиться планктоном, який поглинає ультрафіолетові промені. За даними Національного інституту охорони здоров’я США, найбільше вітаміну D міститься у шести видах риб:
- Райдужна форель – 16,2 мкг у порції 85 г, що забезпечує 81% добової норми.
- Скумбрія – аналогічна кількість вітаміну, плюс велика доза омега-3.
- Лосось – 14,2 мкг у 85 г. В дикому лососі вітаміну більше, ніж у фермерському.
- Сардини – у двох рибках 1,2 мкг, також джерело кальцію та білка.
- Тунець – 1 мкг у 85 г, але слід обережно через вміст ртуті.
- Оселедець – 4,5 мкг у 85 г. Корисний, але маринований містить багато солі.
Експерти радять включати ці продукти до раціону, особливо в холодний сезон, коли нестача сонця знижує природне вироблення вітаміну D.
- Раніше ми писали, що лікар назвав продукт, який знижує ризик серцево-судинних захворювань та раку кишківника.