В Україні стрімко подорожчають популярні ягоди: аналітики назвали причини

Усі країни Східної Європи та Туреччина, які є найбільшими експортерами вишень та черешень, постраждали від квітневих заморозків цього року. Тому пропозиція ягід на ринку цього року суттєво зменшиться. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
За оцінками експертів, збитки, тим не менш, були нерівномірними у різних країнах та регіонах. Інший фактор, що вплине на ціни - скорочення площ, що триває під цими культурами в країнах Євросоюзу.
«Оскільки ризики вирощування черешні постійно зростають, через часті втрати врожаю від заморозків, старі плантації поступово викорчовуються і не замінюються новими», – зазначив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО) Андрій Ярмак,
Аналітики нагадують, що наприкінці квітня 2025 року Україну накрила третя хвиля весняних заморозків. Вона спричинила значні втрати у садівництві. Найбільше при цьому постраждали абрикоси, менше – вишні та черешні.
Читайте також: 2200 гривень за кілограм: у київському супермаркеті шокували ціною на черешню
За попередніми оцінками, було втрачено близько 45-55% врожаю черешні. Насамперед це стосується південних регіонів, де здебільшого зосереджено виробництво. У центральних областях втрати були навіть вищими, але тут площі менші площі черешень.
Збитки урожаю вишень оцінюють в 35-50%. Більше втратили північні регіони. Вишню в Україні переважно використовують для заморозки на експорт та на переробку. Ягоди, ймовірно, будуть досить дорогими, особливо на тлі очікуваних високих цін на малину.
«Україна і так переважно залежить від імпорту черешні після окупації російськими агресорами традиційних регіонів вирощування цих фруктів та фактичного знищення основної частини плантацій. Тому ціни на черешню цього року в Україні будуть ще вищими, ніж зазвичай», - зазначають аналітики.
- В Україні продовжує дорожчати один з найпопулярніших овочів – столовий буряк. Цього тижня на ринку зафіксовано чергове зростання цін. Експерти назвали причини такої ситуації.
- Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ексклюзивному інтерв’ю BLIK.ua розлого розповів, чи варто українцям розраховувати на зниження цін на базові продукти харчування.