Регіони

На літаках заборонили популярний перекус, який може спалахнути сам по собі: що треба знати мандрівникам

Владислав Власенко
83
Салон літака. Фото ілюстративне: yle.fi
Мандрівників попереджають про доволі несподівану нову заборону, адже ще один перекус офіційно не можна брати на борт літака через ризик раптового загоряння.

На перший погляд це здається дивним, але певний різновид кокоса потрапив до списку небезпечних речовин, які заборонено перевозити авіатранспортом. Про це повідомляє Express.

Йдеться не про цілий плід, а про висушену м’якоть – копру. Саме вона становить загрозу, адже містить багато олії та легко займається, що робить її потенційним джерелом пожежі під час перельоту.

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) внесла копру до переліку заборонених предметів та класифікує її як «легкозаймисту тверду речовину» – у тій же категорії, що й сірники, запальники чи металеві порошки.


Копра у вигляді перекусу. Фото ілюстративне: Facebook

Фахівці зазначають, що висушений кокос може нагріватися самостійно під час транспортування, що й призводить до ризику займання без попереджень.

Більшість авіакомпаній не дозволяє перевозити копру ані в ручній поклажі, ані в зареєстрованому багажі. Винятком можуть бути лише фабрично запаковані кокосові продукти, які не становлять небезпеки.